Sau bancul de forță de 10000mAh putere, mai pe românește. Sau „Acumulator extern universal TP-Link PB50Power Bank, 10000mAh, negru”, cum este comercializat la noi.

După cum spune și denumirea, este un acumulator extern. La ce folosește? Păi, la ce ar putea folosi decât la încărcarea diverselor dispozitive care consumă energie electrică: telefoane mobile, tablete, aparate foto compacte cu încărcare prin USB.

În pachet găsim următoarele:
– acumulatorul propriu-zis
– un cablu microUSB
– o husă de transport de culoare gri deschis
– instrucțiuni de utilizare în limba engleză, o broșurică cu informații despre suportul tehnic (adică date despre unitățile care oferă suport tehnic pentru produs – la România găsim doar o adresă de e-mail support.ro@tp-link.com și programul, de luni până vineri între orele 9:30 și 17:30. Precizare: pe cutie avem un autocolant cu suport tehnic gratuit în limba română și limba engleză, linie telefonică cu un număr de telefon și chat online pe www.tp-link.ro) și o altă broșurică cu certificatul de conformitate, ambele firește în mai multe limbi, inclusiv limba română.

IMGP6712

Caracteristici tehnice:
– Capacitate: 10000mAh
– Intrare: 5V/2A
– Ieșire 1: 5V/1A
– Ieșire 2: 5V/2A
– Dimensiuni: 139.7×78.9×19.3 mm
– Greutate: 281.3g
– Timp de încărcare: 1A 9h32min, 2A 6h8min

IMGP6714

Ieșirea de 5V/2A poate ajusta automat voltajul pentru încărcarea unui dispozitiv care are nevoie de doar 5V/1A.

IMGP6713

Aspect
TP-LINK 10000mAh Power Bank PB50 se deosebește de celelalte încărcătoare externe prin formă și mărime. Arată mai degrabă a sticluță de buzunar. Culoarea neagră în combinație cu griul metalizat oferă un aspect rafinat. Materialul de culoare neagră este cauciucat, foarte plăcut la atingere. Acesta oferă un plus de siguranță când acumulatorul extern este ținut în mână. Pot spune că oferă o oarecare prestanță, este foarte bărbătesc, dacă înțelegeți ce vreau să spun. Corpul este unul rotunjit, fără colțuri.
Nu am idee dacă domnișoarele sau doamnele vor fi încântate de acest acumulator extern, dat fiind faptul că dimensiunile și greutatea acestuia nu sunt tocmai… adecvate pentru sexul frumos.
La prima privire, dispozitivul pare a avea carcasă metalică. La o primire mai atentă însă constatăm că acesta este din plastic, însă un plastic de foarte bună calitate, care denotă durabilitate.

PB50-02

Dar ce este un acumulator extern?
Acumulatorii externi sunt dispozitive care oferă energie. Din punct de vedere al dimensiunilor, formelor și greutății, acestea variază de la un producător la altul. Unii arată ca un tub (de culori dintre cele mai diferite), alții se aseamănă cu harddisk-urile externe. Greutatea și dimensiunea diferă în funcție de capacitatea acestora (mAh). Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât crește dimensiunea și greutatea. Firește, toți producătorii încearcă să mențină dimensiunile și greutatea cât mai scăzută. Vorbim doar de portabilitate, nu? Ușurința de a transporta un acumulator extern este la fel de importantă ca și performanțele.
Pentru a putea folosi un acumulator extern este nevoie să îl încarci. Logic. Încărcarea unui acumulator extern se poate face de la un port USB al unui calculator. Această soluție este cea mai simplă. Acumulatorii externi sunt livrați cu un cablu USB pentru încărcare. Partea mai puțin avantajoasă este dată de timpul de încărcare, de regulă de două ori mai lent. A doua posibilitate: folosirea încărcătorului tabletei sau a telefonului. Aici este însă nevoie de atenție. Voltajul și amperajul încărcătorului trebuie să fie compatibile cu voltajul și amperajul acumulatorului extern. În cazul de față (TP-LINK 10000mAh Power Bank PB50), nu cred că pot exista probleme, modelul suportând atât 1A cât și 2A. A treia posibilitate, din ce în ce mai rar întâlnită la acumulatorii externi moderni: încărcarea printr-un ștecăr de priză integrat.
Și acum o veste proastă pentru posesorii de iPhone: chiar dacă acumulatorii externi sunt compatibili cu iPhone sau iPad, va trebui să folosești cablurile originale dat fiind faptul bine știut că produsele Apple sunt mai cu moț – în cazul nostru portul USB al iPhon-ului funcționează diferit de cele ale restului lumii. Unde mai pui că există acumulatori externi dedicați pentru iPhone și iPad.

Despre încărcare
Power Bank este compatibil cu adaptoarele de 5V DC. Pentru o eficiență mai bună se recomandă folosirea unui adaptor de rețea de 5V/2A. Acumulatorul extern se poate încărca și printr-un port USB al unui calculator (cel puțin așa scrie în instrucțiunile de utilizare), dar încărcarea completă va dura mai mult. Acum, cum să vă spun, dacă îi folosesc tablet PC-ul conectat la un port USB al unui calculator și mai și folosesc tableta, acumulatorul acestuia nu se încărca, ci se golește, mai lent, ce-i drept, decât dacă aș folosi dispozitivul numai pe acumulatorul intern. Mă gândesc însă că se poate încărca acumulatorul extern prin portul USB al unui calculator, avându-se în vedere faptul că vorbim doar de o încărcare, fără consum.
IMPORTANT: TP-LINK Power Bank nu poate încărca alt dispozitiv în timp ce acesta se află la încărcat. Logic.
IMPORTANT: încărcați acumulatorul extern odată la fiecare trei luni pentru a se evita scurtarea duratei de viață a acumulatorului.
Se recomandă utilizarea unui încărcător care să îndeplinească cerințele de încărcare.
Acumulatorul extern este prevăzut a ține până la 500 de cicluri de încărcare.
Bateria dispozitivului folosește celule Li-ion LG de calitate superioară, oferind protecție sporită prin îmbunătățirea durabilității și rezistenței bateriei la căldură datorită aplicării unui înveliș ceramic. Dispune de un material poros care asigură o ventilație mare. Acumulatorul extern PB50 este conceput pentru a menține în siguranță și pentru a proteja dispozitivele conectate împotriva scurtcircuitului, supratensiunii, supracurentului, supraîncărcării, supradescărcării și supraîncălzirii.
Dispozitivul oferă încărcare inteligentă, protecție de siguranță, indicator încărcare, acumulator polimer (despre care se spune că este mai sigur și mai plat). Pentru a verificare nivelul de încărcare este suficientă apăsarea butonului lateral. LED-urile verzi indică nivelul de încărcare astfel: 4 LED-uri aprinse – încărcare între 75% și 100%, 3 LED-uri aprinse – încărcare între 50% și 75%, 2 LED-uri aprinse – încărcare între 25% și 50%, 1 LED aprins – încărcare între 5% și 25%, 1 LED intermitent – încărcare între 0% și 5%. Când nu este aprins nici un LED, nivelul de încărcare este 0%.

IMGP6715

 

În momentul în care am despachetat acumulatorul extern, nivelul de încărcare era la aproximativ 25% – 50%. Am folosit un încărcător de la o tabletă, cu ieșire de 5V și 2000mA. Ce am remarcat a fost încălzirea excesivă a încărcătorului (bateria externă doar puțin călduță, mai rece decât un acumulator de telefon mobil aproape gol și pus la încărcat). La un moment dat am putut simți și un miros de plastic încins venind de la încărcător. Am zis că își dă duhul, dar chiar dacă frigea, s-a ținut tare și a încărcat acumulatorul extern. Ciudat din partea lui, mai ales că pe „hârtie” corespunde cu datele cerute de acumulatorul extern TP-LINK.

Prima zi de utilizare. Am împrumutat acumulatorul extern unui coleg pentru încărcarea telefonului mobil. L-a încărcat mai repede decât o face de obicei încărcătorul surogat. Spun asta pentru că respectivul coleg nu mai are încărcătorul original al telefonului.

Ajuns acasă, am zis să văd dacă îmi încarcă tablet PC-ul, care are un acumulator Li-Polimer 6000 mAh. Se pare că merge. Adică cel puțin văd pe indicatorul de baterie că are loc o încărcare. Așa este și normal, având în vedere faptul că acumulatorul tabletei este de „numai” 6000mAh. Am lăsat tableta Allview WI10N la încărcat toată noaptea, nu pentru că a fost nevoie, ci pentru că m-am culcat înainte ca acumulatorul extern TP-LINK să încheie încărcarea. A doua zi de dimineață, tablet PC-ul era încărcat bine mersi. Când l-am pus la încărcat, nivelul acumulatorului era undeva la 60%. LED-urile acumulatorului extern PB50 indicau jumătate. Și așa au rămas încă două zile până când l-am folosit la următoarea încărcare.

Următoarea încărcare: propriul telefon mobil descărcat aproape complet. După încărcarea acestuia, tot două LED-uri aprinse. Bănuiesc însă că nivelul de încărcare este acum de cca. 30%.

A urmat apoi testul cu încărcarea unui aparat foto compact. Probleme: nici una. Nici nu mă gândeam altfel. Indicatorul a scăzut la un singur LED.

Următorul pe listă: un vechi telefon mobil clasic, al cărui acumulator nu a mai fost încărcat de câteva luni. Chiar dacă acumulatorul telefonului a fost descărcat complet, acesta a putut fi „revigorat”.

Nu am observat o scădere a duratei de utilizare a dispozitivelor încărcate cu acest acumulator extern. Poate că în timp, cine știe. Oricum, nu cred că un acumulator extern poate afecta durata de viață al acumulatorului pe care îl încarcă. Vorbim totuși de o încărcare inteligentă la o tensiune constantă.

Pentru cer care se întreabă de câte ori îmi pot încărca telefonul de la un acumulator extern: capacitatea reală a acumulatorului extern x rata de conversie x procentul de sănătate a acumulatorului care se dorește a fi încărcat împărțit la capacitatea acumulatorului ce se dorește a fi încărcat.

Rata de conversie este procentajul de energie care ajunge la acumulator după pierderile datorate trecerii curentului prin circuite și pierderile disipate în căldură de către acumulatorul care se încarcă.

Procentul de sănătate al acumulatorului: când acumulatorul este nou, capacitatea acestuia este maximă. „Sănătatea” acumulatorului scade odată cu trecerea timpului și odată cu numărul ciclurilor de încărcare – descărcare.

Formula pentru calcularea numărului de încărcări este: capacitatea acumulatorului extern x 0,8 x 0,8 / capacitatea acumulatorului dispozitivului.

În cazul nostru, capacitatea acumulatorului extern este de 10000mAh. Dacă avem un telefon al cărui acumulator are o capacitate de 2000mAh, îl putem reîncărca de 3x – 10000×0,8×0,8/2000

Grup țintă
Cui îi poate fi de folos un asemenea dispozitiv? Tuturor celor care au un telefon inteligent sau o tabletă, iar ca bonus celor cu aparate foto digitale compacte care permit încărcarea printr-un port USB. În privința celor cu telefoane mobile sau tablete, mă gândesc în primul rând la studenții care stau la cursuri ore întregi și care nu au posibilitatea de a încărca dispozitivele la o priză electrică. Pot folosi cu încredere un acumulator extern. Cu cât capacitatea acestuia este mai mare, cu atât mai multă energie au la dispoziție.
Mă gândesc apoi la cei care pleacă în drumeție și rămân la un moment dat, din diverse motive, fără baterie la telefonul mobil sau aparatul foto compact. Un astfel de dispozitiv cum este cel aflat în test poate salva situația!

Considerente personale
Am tot ținut să testez un acumulator extern încă de când și-au făcut apariția pe piața noastră. Prețurile sunt atractive și accesibile. Dar nu știam prea multe date „tehnice”. După ce am primit un acumulator în test, am început să înțeleg mai bine ce înseamnă un acumulator extern. Contează foarte mult următoarele: capacitatea acumulatorului, calitatea și tipul acumulatorului, dimensiunile.
Nu pun în discuție utilitatea. Unii poate nu au nevoie, alții poate da, dar nu s-au gândit să achiziționeze.
Despre TP-LINK 10000mAh Power Bank PB50 numai lucruri bune: aspectul și construcția sunt excelente, capacitatea oferită suficientă chiar și pentru o reîncărcare completă a tablet PC-ului pe care îl dețin și poate un lucru foarte important: existența a două porturi USB pentru încărcare. De ce spun asta? De obicei nu prea plecăm de acasă în „deplasare” fără un încărcător la noi. De obicei avem însă mai multe dispozitive ce consumă curent. Datorită tendinței în domeniu, încărcătorul este unul „universal”. Poate doar cablurile diferă. Dar ce te faci dacă ai un singur încărcător și nevoie de a încărca două telefoane mobile sau un telefon mobil și o tabletă? Cu TP-LINK 10000mAh Power Bank PB50 poți încărca două dispozitive în același timp, oriunde, oricând.

PB50-01

Reclame

2 gânduri despre &8222;TP-LINK 10000mAh Power Bank PB50&8221;

 1. Un prieten a scris:
  „Foarte folositor mai ales datorita testelor la care a fost supus. Unii spun „se poate…” dar asta pentru ca spune producatorul nu pentru ca ar fi si testat.
  Dupa cate am inteles acumulatorul extern (de fata) nu vine cu un alimentator extern putand a fi incarcat prin cablu USB. Poate ar fi fost ok niste recomandari de alimentatoare externe (ma refer la niscaiva marci, caracteristici) de incredere care sa nu-ti prajeasca acumulatorul extern sau sa-i scurteze viata. Intr-adevar in articol apare o recomandare dar este doar cu privire la faptul ca trebuie sa indeplineasca caracteristicile de alimentare ale acumulatorului. Se stie insa ca sunt dispozitive pe care una scrie si alta face.
  Costin F64: Totodata se poate folosi in incarcator variabil, este indicat?
  Concluzia, un articol bine documentat ca multe altele pe care le-am mai citit de la tine.
  Multumesc Sorin.”

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.