Scurt review Canon EOS 6D

Dedic acest mic articol prietenului meu Alex Chelba cu speranța că îl va citi și el mai târziu, după ce se face bine. Multă sănătate, Alex!

Actualizare: Alex nu mai este. S-a stins la spital, după mai multe stopuri cardiace, am auzit. La 33 de ani. Lumină bună acolo unde te afli!

Alex

***

Canon EOS 6D 01

Canon 6D se află de ceva vreme pe piață. Cu siguranță s-a scris și se va scrie în continuare despre el. Unii îl iubesc, alții mai puțin. Cert este că mie nu îmi pasă ce păreri au alții despre el. Atenția mi-a fost atrasă de reducerile ce au loc periodic la acest model. Un aparat foto full frame la prețul de 5.000 de lei sună al naibii de atrăgător. Iar de când am putu testa un Sony 7S un timp mai îndelungat am început să mă gândesc din ce în ce mai serios la un full frame. Nu că mi-ar trebui neapărat. Mă gândesc că un full frame și un 50mm clasic ar fi suficient pentru ceea ce fac eu acum: fotografie de plăcere. Și aș pune pariu că ar fi suficient și pentru altceva decât fotografia amatoricească!

Apoi am citit despre noul 50mm 1.8 STM din categoria obiectivelor fixe ieftine. Și uite așa mi s-a deschis apetitul pentru un nou test.

Am „reușit” să fac rost de un Canon 6D și un 50mm 1.4 USM de la prietenii din F64. Din păcate nu am „căpătat” un 50mm 1.8 STM, neexistând unul de teste. Să trec însă la treabă, mai ales că am aparatul numai pentru un sfârșit de săptămână.

***

Canon EOS 6D 02

Canon EOS 6D este un aparat foto full frame de 20.2 megapixeli cu senzor CMOS. Punct și de la capăt.

Modelul a fost anunțat de Canon pe 17 septembrie 2012, cu o zi înainte de Photokina. Pe piață a apărut în noiembrie 2012. La acea dată. Modelul 6D era singurul aparat foto Canon care oferea funcția de GPS și Wi-Fi încorporate. Cu ajutorul acestora, utilizatorul este capabil să utilizeze geotag în imagini și să transmită fotografiile direct din aparat pe Facebook, YouTube sau Canon Image Gateway, să le transmită suplimentar direct către dispozitivele externe compatibile sau să le imprime direct pe o imprimantă Canon cu Wi-Fi. Modul Wi-Fi permite, firește, controlul prin telecomandă și vizualizare directă pe telefonul inteligent.

Modelul 6D este cel mai mic și mai ușor aparat foto Canon full frame, comparabil în acest sens cu modelul APS-C Canon 60D.

Caracteristici tehnice principale
Corp din aliaj de magneziu, partea superioară din policarbonat
Rezoluție efectivă: 20,6 Mpx
Rezoluție înregistrată: 20,2 Mpx
Senzor: CMOS full frame (36x24mm)
Rezoluție maximă fișier: 5472 x 3648
Raport imagine 3:2
Profunzime culoare: 14bit RAW
Profil de culoare: sRGB, AdobeRGB
Format fișiere: jpeg, CR2, mov (H.264)
Procesor de imagine: Digic 5+
Sensibilitatea ISO: Auto, 100-25600 mod normal (nativ), mod extins ISO 50, 51200 și 102400.
Sistem de autofocalizare: detecție de contrast, detecție de fază
Număr puncte de focalizare: 11
LCD: 3 țoli, 1.040.000 de puncte
Vizor: pentaprismă, cu acoperire de 97%
Timp minim de expunere: 30 secunde
Timp maxim de expunere: 1/4000 secunde
Fără bliț încorporat
Sincronizare bliț: 1/180s
Compensare de expunere: ±5 (în pași de 1/3 EV, 1/2 EV)
Este sigilat la praf și umiditate. Bun!

Și multe altele… însă nimic ieșit din comun. Pot spune chiar că nu este un aparat foto pentru cei care cauta WOW-ul cel de toate zilele.

Canon EOS 6D 03

Test personal

Din punct de vedere constructiv, nimic de reproșat, în afară de faptul că are un cauciuc de pe spate dezlipit parțial. Exemplarul primit pentru acest mic test, ei bine, ca să mă exprim plastic: cal de povară. Aparat de închiriat, muncit la greu. Nu am stat să aflu numărul de cadre, nu este nevoie, urmele de uzură sunt vizibile peste tot. Se vede de la o poștă că nu a fost menajat deloc. Ceea ce în opinia mea este un lucru bun. Adică la cât a fost de muncit, aparatul funcționează impecabil. Am renunțat de o vreme la DSLR-uri în favoarea aparatelor mirrorless, mai mici. Cu toate acestea, corpul lui 6D nu mi s-a părut așa de mare încât să prezinte un inconvenient. Poate doar greutatea… Repet, sunt obișnuit cu mirrorless. M-am mirat să aud din partea unor nikoniști că 6D-ul este mai ergonomic. Așadar, un plus pentru Canon. Pe de altă parte, modelul competitorului, D600 sau D610 oferă mai multe decât 6D. Dar vorba unui nikonist: se pune întrebarea ce preferăm, un aparat mai simplu care funcționează bine sau un aparat mai complicat care are rateuri? Dacă este să mă întrebați pe mine, pot spune doar atât: am avut aparate Nikon, am renunțat la toată trusa de Nikon pentru care am muncit ani de zile în favoarea unui singur obiectiv de la Olympus! Singurul de care nu m-am putut despărți este clasicul 50mm 1.8 AF-D și un corp de aparat pe film, care oferă mai multe cadre pe secundă decât unele DSLR-uri! Să revin însă la Canon.

Amplasarea butoanelor, meniul, funcționalitatea… îmi sunt familiare, chiar dacă nu am mai folosit un Canon de ani buni. Am avut totuși de-a lungul timpului un 350D și un 20D, acesta din urmă luat SH. Așadar, odată obișnuit cu meniul Canon, nu o să ai mari probleme cu acomodarea noilor modele. Singurul lucru care mi-a dat un pic de furcă este măsurarea expunerii, dar mi-am revenit repede.

Dacă vorbim de construcție, singurul punct slab ar fi vizorul. Nu pentru că nu oferă o acoperire de 100%, ci pentru faptul că este amplasat mult prea în spate. Curățarea acestuia este dificilă. Ce te faci când ai de a face cu puțin condens sau praf? Nu este imposibil de curățat, dar te chinui mai mult decât ar fi trebuit.

LCD-ul oferă o rezoluție faină. Tratamentul anti-reflex este ok. Din păcate nu m-am putut bucura în totalitate de calitatea display-ului, dat fiind faptul că aparatul primit era pentru împrumutat, așadar tăvălit ca vai de el, având pe display o folie de protecție „muncită” la greu.

Canon EOS 6D 04

Câteva cuvinte despre senzor. Pentru cine nu știe, competitorul direct Nikon, folosește senzori Sony și Aptina (pentru aparatele foto din categoria compacte, dacă nu mă înșel). Canon își dezvoltă singur senzorii. Ceea ce poate fi un lucru bun. Din propria experiență, îmi plac senzorii pe care i-am avut pe Nikon (Dx, nu Fx). De ce? Pentru că pot „scoate” mai mult în postprocesare. Cel puțin asta este impresia mea față de modelele Canon mai „vechi”. Am fost însă surprins să constat un salt calitativ la Canon. Cel puțin față de 5D Mark II pe care l-am testat – evoluția este evidentă. Și nu am avut nici un impediment serios din partea Canon la postprocesare.

Canon EOS 6D 05 Canon EOS 6D 06

Din punct de vedere al acurateții sistemului de focalizare, am ceva dubii. Adică am avut câteva cazuri în care punctul de focalizare a ratat ținta. Mai jos două imagini. La una dintre ele, cea cu mașina verde, am putut recupera handicapul în postprocesare.

Obiectiv: am primit un 50mm 1,4 USM, deși inițial am dorit un 50mm 1,8 STM, noul obiectiv fix ieftin de la Canon. Din păcate nu s-a putut. De ce 50mm? Pentru că 50mm pe un full frame este obiectivul standard. Iar cu diafragma deschisă la maxim oferă un câmp de profunzime superb. Da, știu, 50mm 1,4 USM nu este chiar clar de cristal la diafragma maximă. De aceea mi-am și dorit noul 50mm 1,8 STM. Majoritatea celor care l-au folosit au spus că oferă o claritate foarte bună chiar de la f/1,8 și că ar fi la calitatea imaginii peste 1,4!

Butoanele de comandă sunt amplasate logic, ergonomic. Unii vorbesc de ușurința sau de îngreunarea efectuării anumitor setări în timpul „acțiunii” de fotografiere. Personal prefer să setez dinainte aparatul foto în funcție de ce prevăd că va avea loc, astfel încât să nu stau să fac setări complexe pe teren, concentrându-mă mai mult pe subiect, ca să zic așa.

Punctele de focalizare sunt suficiente. Mă refer la număr. Dacă ar fi după mine, aș fi ales o distanță mai mare între ele, pentru a acoperi cât mai bine tot cadrul. Plus toate punctele de focalizare cu sensibilitate în cruce, dublă, dacă se poate, așa cum are Olympus la ale sale DSLR-uri (modele vechi, care nu se mai fabrică de ceva ani buni!). Așa cum stau lucrurile acum, trebuie să folosești reîncadrarea. Adevărul este că dacă vrei să folosești pe lumină slabă alt punct de focalizare în afară de cel central, ai probleme. Odată ce te obișnuiești cu limitările sistemului de focalizare nu vei avea probleme. 6D folosește sistemul de focalizare de la 5D Mark II.

Canon EOS 6D 07

Informații utile pentru cei care caută un aparat full frame la un preț accesibil: Canon EOS 6D este poate cea mai bună alegere pentru care însă trebuie să aveți răbdare. Se poate obține un preț bun dacă se urmăresc reducerile. Din informațiile pe care le dețin, cel mai mic preț a fost 5.000 lei doar corpul. La care se adaugă eventual un obiectiv. Aici recomand Canon EF 50mm f/1.8 STM. Înainte ca unii să sară în sus de „indignare”, pentru cei care caută un full frame în scopuri „neprofesionale”, dar care doresc calitatea unui senzor full frame, partea financiară poate fi o problemă. Vă asigur că având un 6D și 50mm 1,8 STM, poți trăi liniștit fotografiind din pasiune. Zoom? Picioarele. Distanța prea mare, nu ajungi la subiect? Decupare și postprocesare, senzorul mare permite cu ușurință acest lucru. Iar dacă cumva din nefericire fotografia nu este „perfectă” din punct de vedere tehnic, ar mai fi o „salvare”: imprimarea pe hârtie. Fotografia va arăta garantat altfel, spre bine, firește. Toate aceste lucruri depind însă de măiestria fotografului.

În cazul în care aveți un obiectiv care este soft pe margini, o practică bună este încadrarea subiectului fix în centru, unde claritatea este maximă, după care se „reîncadrează” în postprocesare prin aplicarea unei decupări.

Canon EOS 6D 08

Unii au făcut o comparație cu Canon EOS 5D Mark III. Eu nu a avut plăcerea să întâlnesc pe domnul 5D Mark III, dar iau ca bune ce spun alții. Așadar, GPS-ul este „furat” de la fratele mai mare. Wi-Fi poate fi folosit aproape la orice, exceptând înlocuirea unui cititor de carduri. Poți vedea imaginii, le poți trimite prin email direct de pe telefonul mobil inteligent și poți folosi acesta pe post de telecomandă. Pentru asta ai nevoie de o aplicație gratuită, de exemplu EOS Remote de pe Google Play.

Îmbunătățiri față de 5D Mark III: un punct central de AF mai sensibil în lumină slabă. Sunt total de acord cu afirmația că zonele de AF (autofocalizare) suplimentare complică sistemul, îngreunând funcționarea.

Minusuri față de 5D Mark III: 11 zone de AF față de 61 cât are 5D Mark III; posibilitatea folosirii doar a unui singur card de memorie SD, doar două posibilități de a salva setări personalizate (C1 și 2); LCD mai mic protejat de plastic, nu de sticlă (geam); LCD-ul nu are control automat de luminozitate; nu există posibilitatea de a schimba prefixul, întotdeauna se începe cu IMG; un timp de expunere de numai 1/4000 (mulți, printre care mă număr și eu, doresc un 1/8000s); sincronizare bliț, deși diferența nu este așa de mare.

Toate celelalte sunt aceleași, în mod special măsurarea luminii, rezoluția, performanța la ISO ridicat și calitatea imaginii. Acumulatorul și încărcătorul identice.

Mi-a plăcut faptul că producătorul, în speță Canon, s-a întors cumva la origini în ceea ce privește punctele de focalizare. Punct ochit, punct lovit, dacă înțelegeți ce vreau să spun.

Cele două zile cât am avut aparatul pe mână nu mi-au permis o testare mai amănunțită. A fost însă suficient pentru a mă înscrie pe lista de așteptare pentru o scădere masivă de preț. Cine mă cunoaște știe că nu sunt un susținător înfocat al aparatelor foto cu senzor full frame. 🙂

Pentru cei care vor un aparat foto full frame pentru că oferă o calitate mai bună a imaginii, printre altele, o știre „tristă”: aparatele foto APS-C și chiar și cele cu senzor m4/3 oferă aceeași calitate a imaginii, firește raportată la mărimea senzorului. Numărul celor care au nevoie de un senzor mare pentru a imprima bannere și/sau afișe de mari dimensiuni este destul de mic, cred eu. Așadar, cine caută calitate nu are neapărată nevoie de un full frame. Pentru ceilalți, care cred că un câmp de profunzime îi fac artiști sau fotografia mai valoroasă: pentru asta contează în primul rând măiestria fotografului. Firește, câmpul de profunzime redus te ajută, dar nu înlocuiește măiestria omului din spatele aparatului foto. Eu aș cumpăra un full frame NUMAI pentru câmpul de profunzime redus. Punct.

Calitatea imaginii la ISO mare poate fi un avantaj, asta dacă ești împătimit al fotografiei în lumină „imposibilă”. Pentru majoritatea utilizatorilor un ISO 6400 cu un obiectiv luminos este suficient. Este totuși bine să știi că te poți baza pe o calitate a imaginii și la valori ISO mai mari. Nu am făcut testul ISO, momentan nu mă interesează. Am folosit însă aparatul pe lumină scăzută, cu un timp de expunere destul de mare pentru lumina existentă tocmai pentru a forța aparatul să folosească o valoare ISO cât mai mare. Ce a ieșit? Vedeți în imaginile care urmează.

Canon EOS 6D 09

1/125s – f/1.8 – ISO 3200

Canon EOS 6D 10

Canon EOS 6D 10a

1/125s – f/2,8 – ISO 16000

Canon EOS 6D 11 Canon EOS 6D 11a

1/125s – f/2,8 – ISO 20000

Cum îmi place să fotografiez mașini, nu am putut să ratez șansa de a folosi un full frame la așa ceva, în special datorită câmpului de profunzime și a bookeh-ului.

Ce a ieșit puteți vedea dând click pe imaginea de mai jos.

Canon EOS 6D 12

În încheiere, câteva concluzii.

Canon EOS 6D este un aparat foto full frame care merită fiecare bănuț, mai ales dacă este achiziționat la preț promoțional (redus). Mi-a făcut plăcere să îl folosesc, chiar și doar pentru cele două zile de sfârșit de săptămână. Parcă am ieșit la plimbare cu un vechi amic.

***

Inițial mi-am zis să scriu un mic articol despre Canon EOS 6D. Inițial… Dar cum soarta este soartă, simt că trebuie să scriu și despre altceva. Din punctul meu de vedere, personal, chiar foarte personal, are legătură cu Canon. Este vorba de tragedia de la Colectiv. Am un vechi amic care a fost acolo, acum, în timp ce scriu aceste rânduri, este internat și starea lui de sănătate este destul de gravă. Este canonist. Când mă gândesc la Canon, mă gândesc la Alex. Când mă gândesc la fotograf de concerte rock, gândul mă duce la Alex. Nu îmi pot imagina un Alex fără un Canon. Am împărțit cu Alex trăiri frumoase (din punct de vedere fotografic), am învățat unul de la altul, am schimbat obiective Canon, impresii despre aparatele foto, am lucrat împreună, am mers împreună la o pizza, o șaormă, bere, uneori la club, să facem poze la artiștii de pe scenă. Am muncit împreună la F64, am mers împreună la un raliu lângă Brașov. Ce vremuri frumoase! De cele mai multe ori am râs până nu mai puteam. Eu așa mi-l amintesc, omul cu Canonu. Sper din toată inima să se facă bine, să putem râde din nou, atunci când ne vom întâlni.

P.S.: Alex… Să lupte pentru viața lui. Cabral, la naiba, a scris pe blog… Cu lacrimi în ochi, pot numai să îmi închipui prin ce a trecut Alex. Iar dacă te uiți la cum arată echipamentul foto pe care Alex l-a avut asupra lui în momentul tragediei îți dai seama de suferința prin care trece. Of… În cele din urmă, Alex a pierdut lupta. S-a stins… Nici nu vreau să mă gândesc prin ce chinuri a putut trece. Odihnește-te în pace, prietene!

Reclame

Un gând despre &8222;Scurt review Canon EOS 6D&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.