Sony HD-S1A este cel mai subțire HDD extern de 1 TB din lume. Carcasa din aluminiu șlefuit este foarte elegantă. Dacă în momentul în care îl vezi împachetat nu te impresionează, atunci când îl scoți din cutie nu îți poți frâna cuvintele de admirație. Primul impuls a fost să verific încă o dată ce scrie pe cutie, să nu fie trecut SSD în loc de HDD. Atât de subțire este.

hd-s1a-3

Fiind un împătimit al soluțiilor de stocare externe (își mai aduce oare cineva acum aminte de Iomega Zip Drive?), am „colecționat” de-a lungul anilor tot felul de soluții de stocare, în special HDD externe. De la clasicele acum rack-uri externe în care puteai să „înghesui” orice HDD de 3,5 țoli și până la modelele din zilele noastre. De capacități de stocare nici nu mai vorbesc.

Sony HD-S1A este într-adevăr slim. Mă uit la el și mă întreb unde au putut înghesui totul într-un corp atât de subțire. Asta pentru că pe lângă HDD mai există și o plăcuță electronică indispensabilă funcționării.

Mai jos caracteristicile tehnice așa cum sunt ele oferite de producător:

– Dimensiune HDD: 2.5 inch
– Capacitate de stocare: 1 TB
– Viteza de rotație: 5.400 rotații pe minut
– Memorie tampon: 16 MB
– Alimentare: prin portul USB
– Interfață: USB 3.0, conector Micro-B
– Rata de transfer pentru interfață: max. 5Gbps (USB 3.0), max. 480Mbps (USB2.0)
– Sistem de fișiere: NTFS
– Alimentare: 5 V DC prin portul USB
– Consum de putere: max. 4,5 W
– Curent de operare: max. 900 mA
– Temperatura de operare: + 5 până la +40 de grade Celsius (fără condens)
– Temperatura de stocare: -20 până la +60 de grade Celsius (fără condens)
– Sisteme de operare suportate: Windows 10, Windows 8˙.1, Windows 8, Windows 7, Windows Vista și Mac OS X 10.4 sau mai nou.
– Dimensiuni: 79 x 8.7 x 117 mm
– Greutate 155g
– Software inclus: Data Transfer Accelerator, Backup Manager, Password Protection Manager, FAT32 Formatter

Am folosit Sony HD-S1A în cele mai diverse moduri, de la stocare de filme, transfer și transport de date și până la instalarea și rularea de aplicații (în loc să instalez aplicațiile pe HDD-ul local, le-am instalat pe HDD extern). Nu am întâmpinat probleme majore, cu o excepție notabilă: în momentul în care încarci în cloud o cantitate mare de date la viteză mare (dacă îți permite legătura la Internet) și vrei să vizionezi un film la rezoluție mare cu un codec care necesită viteze mari de lucru, HDD-ul nu face față, la modul că se păstrează viteza mare de transfer prin Internet dar nu se mai poate rula filmul (de la imposibilitatea de pornire și până la redare total improprie).

Un alt punct oarecum negativ (spun oarecum negativ pentru că nu reprezintă ceva care să te determine să nu îl achiziționezi, de exemplu) este zumzetul pe care îl scoate atunci când HDD-ul lucrează la viteze mari. Într-o încăpere cu un zgomot de fond normal, acesta nu este deranjant. Poate enerva atunci când lucrezi la un laptop într-o încăpere liniștită și ai HDD-ul aproape. Apropo, cablul USB este ușor mai lung decât cel oferite uzual de diverși producători consacrați de HDD extern (58cm versus 44cm, să spunem). Un punct pozitiv.

Să vorbesc acum puțin de pachetul software.

1. Data Transfer Accelerator

Data Transfer Accelerator 01
Data Transfer Accelerator este un program compatibil Windows care ajută la accelerarea ratei de citire și de scriere pe HDD-uri externe Sony compatibile. Atenție! Nu este un software compatibil cu toate HDD-urile externe, fie ele și de la Sony. Dacă HDD-ul Sony vine la pachet cu acest software, este ok, dacă nu, folosirea softului se face pe propria răspundere.
Conform informațiilor oferite de producător, atunci când se folosește USB 3.0, rata de transfer a datelor crește aproximativ de 3 ori, iar în cazul USB 2.0 numai de aproximativ 2 ori. Atenție: rata de transfer poate varia puternic în funcție de mărimea fișierului, de numărul de fișiere, de performanța PC-ului și de alte condiții, cum ar fi programul antivirus și firewall sau alte setări ale calculatorului.
Mai jos câteva clipuri video în care am copiat un fișier video de cca. 7 GB de pe HDD pe desktop (SSD intern) și apoi înapoi pe HDD extern Sony HD-S1A fără Data Transfer Accelerator și apoi același lucru cu Data Transfer Accelerator pornit. Asta pentru a arăta practic ce face acest mic program de la Sony. Cum se poate observa, diferența nu este una foarte mare. Am repetat testul apoi cu fișiere multe. Același rezultat. Mă refer că diferența dintre copiere normală și cu accelerator nu este foarte, foarte mare.
Copierea fișierului video de pe HDD-ul extern pe SSD-ul laptopului a durat mai puțin de 45 de secunde. Copierea de pe SSD pe extern, cca. 41 de secunde. Având în vedere că timpul indicat de sistemul de operare nu este foarte exact, personal cred că viteza de citire – scriere este aproape aceeași.
În momentul în care am activat acceleratorul, lucrurile s-au prezentat astfel: HDD extern SSD intern cca. 36 de secunde, invers cca. 37 de secunde. Dacă chiar merită folosirea acestui accelerator, voi decideți.
Cât privește testul de citire scriere făcut cu HD Tune, aveți mai jos un clip. Viteza minimă de transfer a fost undeva în jurul valorii de 52 MB/sec., cea maximă 108 MB/sec., timp de acces 17,8 ms.
Partea mai puțin bună în ceea ce privește viteza de scriere-citire, cel puțin atât cât am putut testa în condiții normale: pe un alt HDD extern USB 3.0 de 2,5 țoli, cu aceeași memorie tampon dar cu o capacitate mai mare, de 1,5 TB, transferul s-a făcut mult mai repede (în ambele sensuri). Din punct de vedere „tehnic”, acest aspect ar fi singurul negativ.
2. Backup Manager

Backup Manager 01
Un software compatibil Windows care permite crearea unor copii de siguranță (backup) pe HDD-ul extern Sony. Datele de pe HDD-ul intern pot fi „asigurate” periodic pe HDD-ul extern Sony. Programul va face backup doar la datele care au fost modificate sau adăugate ulterior ultimului backup, astfel încât durata și dimensiunea backup-ului este ținută în limite „suportabile”.
Cum sunt adeptul realizării de copii de siguranță ori de câte ori este nevoie, Backup Manager-ul de la Sony mi-a plăcut de la prima vedere. Interfața este ușor de folosit.
În cazul „Privirii de ansamblu”, avem doar două informații: despre produs (versiune) și despre HDD-ul Sony.
Dacă dăm clic pe Device Information obținem informații destul de sumare despre HDD-ul extern Sony conectat la calculator: numele și spațiul de stocare, plus posibilitatea de a îl deconecta de la sistem.

Backup Manager 02
Meniul de „Backup” oferă două moduri de a face backup: modul ușor și modul manual. Recomand folosirea modului manual, unde avem posibilitatea de a alege dintre toate datele aflate pe calculator. Se alege destinația, clic pe „Backup” și gata.

Backup Manager 03 Backup Manager 04
Meniul „Restore” este oarecum similar celui de backup, modul ușor și manual (unde putem alege ce date vrem să recuperăm din backup-ul creat.).

Backup Manager 05 Backup Manager 06
Meniul „Delete” (ștergere backup) oferă fix aceleași opțiuni, modul easy și manual.

Backup Manager 07
În meniul „Aplicații” am găsit doar posibilitatea de a face backup și restore la favoritele Internet Explorer Explorer.

Backup Manager 08
Meniul Settings oferă setări generale, gen lansarea programului atunci când se conectează discul extern, minimalizarea ferestrei programului la lansare și ascunderea dosarului țintă al backup-ului. Interesant este următorul submeniu, cel legat de setările backup-ului: lansarea backup-ului când discul extern este conectat, pornirea backup-ului când este apăsată o combinație de taste definite de utilizator și pornirea backup-ului în funcție de planificare. Urmează apoi tab-ul Hotkey, unde utilizatorul poate alege combinația de taste pentru pornirea backup-ului. Tab-ul Schedule (programare) oferă posibilitatea de a planifica rularea programului de backup.

Backup Manager 09 Backup Manager 10 Backup Manager 11 Backup Manager 12

3. Password Protection Manager
Personal nu recomand folosirea unui manager de protecția cu parole, mai ales în necunoștință de cauză. Dacă ceva nu funcționează bine, poți pierde datele de pe disc. Pentru detalii vezi aici. Este foarte important să citiți înainte de instalare sau rulare.

4. FAT32 Formatter

FAT32 Formatter
Un utilitar care formatează HDD-ul extern Sony în sistemul de fișiere FAT32. Acest lucru este util atunci când doriți să folosiți hardul pe sisteme care recunosc numai formatul FAT32, cum ar fi de exemplu Sony Playstation.
Programul este extrem de simplu de folosit. De asemenea, recomand utilizarea acestuia cu mare grijă. Precum se știe, formatarea unui HDD duce la pierderea datelor.

Concluzie
Sony HD-S1A este un disc extern care iese în evidență prin design și dimensiune. În privința aspectului, este extrem de elegant. Nu ocupă mult loc, iar carcasa de aluminiu în oferă rezistență sporită în timpul transportului. Din punct de vedere tehnic, este uimitor cum s-a reușit asamblarea unui HDD „normal” într-un spațiu atât de mic. Dacă mă gândesc la viteza de scriere-citire și capacitate, nu se remarcă cu nimic față de discurile externe uzuale.

IMG_0399 IMG_0401

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.