Rucsacul Tamrac Evolution 9 pentru echipament foto și compartiment de laptop oferă o soluție versatilă în transportarea echipamentului. Poate „duce” un DSLR full frame (corp mare), obiective/blițuri TTL plus laptop de 17 inci. Poate fi folosit pe post de rucsac sau semi-rucsac (sling) pentru a accesa mai rapid echipamentul. Accesul la echipament se face prin trei moduri, față, dreapta și stânga. Materialul exterior este de tipul PolyTek cu inserție de nailon extrem de rezistent. Interiorul este căptușit cu spumă și oferă despărțitoare pentru o compartimentare cât mai variată. Ca și opțiuni de transport, avem tradiționalul mâner pentru a ăl purta în mână și firește bretelele pentru a fi purtat în spate sau pe umăr. Ce mai oferă: sistem S.A.S. (sistem de accesorii cu prindere prin curea), un sistem de prindere a trepiedului, husă de ploaie.

Utilizare

Trebuie să vă avertizez încă de la început: nu este un rucsac mic. Sau ușor. La greutatea lui de cca. 1,64 kg se va adăuga și greutatea echipamentului transportat.

tamrac_5789_evolution9_access

Personal am folosit rucsacul numai pentru a transporta un laptop și alte mărunțișuri în drumul meu spre locul de muncă. Plus un pic aparat foto, firește. Nu am înțeles însă niciodată de ce producătorii de rucsacuri foto amplasează compartimentul pentru echipamentul foto în partea inferioară, iar compartimentul pentru obiecte personale deasupra. Dacă este să cadă rucsacul, primul care vine în contact cu pământul este tocmai echipamentul foto. La care să audă al doilea „șoc” venit din partea compartimentului pentru obiecte personale. Asta așa, ca totul să fie la pachet. În cele din urmă, în ceea ce mă privește, atunci când folosesc un rucsac mixt foto-compartiment de obiecte personale, fac schimb de locuri: folosesc compartimentul de obiecte personale pentru aparatul foto cu obiectiv montat, iar compartimentul foto pentru obiectele personale. Firește, în măsura în care acest lucru este posibil.

Din câte îmi aduc aminte, prima mea geantă foto în adevăratul sens al cuvântului a fost o Tamrac System 3. Geanta o mai am și acum și o folosesc cu plăcere. De-a lungul timpului am început să îndrăgesc gențile și rucsacurile Tamrac. Cine mă cunoaște știe că nu sunt neapărat un fan al unei mărci anume. Mi-a plăcut la Tamrac materialele folosite și rezistența. Plus modul de compartimentare. Pot spune aceleași lucruri și despre rucsacul Tamrac Evolution 9. Obișnuit cu genți sau rucsacuri de dimensiuni mici, acesta mi se pare un adevărat uriaș. Dacă ar fi să îmi pun mintea cu el, cred că mi-ar încăpea aproape toate corpurile de aparate foto pe care le dețin. J

Exemplarul primit la test face parte din echipamentul pe care F64 îl închiriază. Lucrul bun de altfel, din punct de vedere al testării. În acest fel îți dai seama de rezistența respectivului subiect de testare. Ce am constatat: rucsacul rezistă foarte bine la uzură. În afară de praful de la exterior, nimic de reproșat. Fermoarele perfect funcționale. Zonele de uzură, cum ar fi colțurile și partea inferioară, arată bine. Cum am mai spus, în afară de murdăria dată de uzură intensă, nimic de reproșat. Dacă ar fi fost rucsacul meu, aș risca să îl bag în mașina de spălat, să văd cum iese la spălare. Din câte știu, nu se recomandă spălarea în mașina de spălat. Asta nu înseamnă că nu se poate. Dacă este cineva atât de „„nebun” să își bage rucsacul foto în mașina de spălat: folosiți întotdeauna programul pentru materiale fine, apă nu prea multă, detergent puțin și temperaturi de 40 de grade. Sau 30 de grade, mai bine. Dacă mașina de spălat are posibilitatea de a regla turațiile la stoarcere, excelent: alegeți cea mai mică rotație și cel mai scurt timp, atât de spălare cât și de uscare. Lăsați geanta/rucsacul foto să se usuce în timp, nu folosiți ustensile ajutătoare. După uscarea completă folosiți un spray care să reface tratamentul impermeabil. Ceea ce am scris anterior se va aplica în cunoștință de cauză și asumându-vă personal riscurile. Nu am cunoștințe până în prezent ca un producător de genți foto să recomande spălarea în mașinile de spălat. Încă ceva: scoateți tot ce este din metal (pentru a nu deteriora cuva mașinii de spălat), inclusiv curelele. Spălați-le manual. Se mai poate folosi plasele speciale pentru spălarea „adidașilor”. Vezi aici. Interesantă discuție!

Să revin însă la Tamrac-ul nostru.

Ce mi-a plăcut: materialele folosite, de calitate, așa cum suntem deja obișnuiți din partea Tamrac. Urmează apoi spațiul disponibil, foarte generos, compartimentul pentru laptop, buzunarele laterale pentru „mărunțișuri”, posibilitatea de a transporta și trepied. Cele trei căi de acces, una prin care ajungi la aparatul foto (laterală), cealaltă laterală pentru accesarea accesoriilor și cea frontală  pentru accesarea accesoriilor depozitate central. Cele doua clape laterale oferă fiecare buzunărele pentru carduri de memorie și capace frontale ale obiectivelor, cea centrală un buzunar mai larg pentru și mai multe accesorii. Alt aspect plăcut mie: posibilitatea de a „căra” rucsacul. Sling dreapta, sling stânga, rucsac. Pentru diverse gusturi.

Ce nu mi-a plăcut: curelele prea lungi, fermoarele care nu au nici o posibilitate de a fi cumva blocate într-o a numită poziție pentru a îngreuna accesul nedorit. Greutatea proprie, având în vedere că este foarte spațios. Dacă îl umpli cu aparatură, poți spune că te antrenezi pentru Mister Univers și mai multe nu.

Nu prea mai sunt multe de spus. Exemplarul pe care l-am primit spre testare era umblat prin lume. Și a rezistat foarte bine, din câte mi-am putut dea seama. Spațiul de stocare este mai mult decât generos. Spațiul pentru laptop este mare. Chingile nu deranjează (abstracție făcând curelele mult prea lungi) la o purtare intensă. Un plus este husa de ploaie inclusă. Datorită buzunarelor expuse nu îl recomand a fi folosit în spațiile aglomerate, prietenii știu de ce. Pentru zone urbane aglomerate cu risc mare recomand un rucsac cu acces din spate (adică pentru a ajunge la echipament trebuie să dai rucsacul jos).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.