Acer Aspire V 15 – primul meu review de laptop

Am fost surprins de propunerea de a scrie despre un test de laptop. O adevărată provocare pentru mine. Am scris multe despre aparatură foto, software, jocuri electronice. Iată că în cele din urmă a venit rândul și unui laptop. 🙂

Acer V 15 V5-591G_01

Acer Aspire V 15 (V5-591G-74VR) este un laptop multimedia cu ecran full HD de 15,6 inci, procesor Intel(R) Core(TM) i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz (4 nuclee și 8 thread-uri, frecvență nativă de 2.6 Ghz și frecvență turbo boost de până la 3.5 Ghz), 32GB memorie RAM (două module de câte 16GB), adaptor video Intel(R) HD Graphics 530, placă video dedicată nVidia GeForce GTX950M cu 4 GB RAM, pe partea de stocare are un SSD de 128GB de la Liteon (CV1-8B128) și un HDD de 1TB de la Toshiba (MQ01ABD100), adaptor de rețea Realtek PCIe GBE, adaptor wireless Qualcomm Atheros QCA61x4A de mare viteză, acumulator cu șase celule de 56 Wh, 1 port USB 2.0, 2 porturi USB 3.0, HDMI, port RJ45 (LAN), VGA și jack combo de 3.5 mm. Sistemul de operare este Windows 10 Home. Din punct de vedere al dimensiunilor, acesta măsoară 382 mm x 260 mm x 30 mm și are o greutate de 2,4 kg.

Din punct de vedere al aspectului, finisajul este unul foarte bun, mai ales în privința palm rest-ului (suprafața de sprijinire a mâinilor), cei de la Acer folosind metal extrem de fain finisat. Metalic este și spatele ecranului, finisajul fiind de asemenea excelent realizat. Suprafața de sprijinire a mâinilor este mare, mai mult decât generoasă. În utilizare, singurul punct minus este că atunci când porţi ceas la mână, suprafaţa mare deranjează, mai ales dacă ai un ceas cu brăţară metalică. Tastatura este una de calitate, fermă, fără un joc excesiv al tastelor, la apăsare nu se „încovoiază”. Iluminarea este una clasică, ca să spun așa. Nu se poate decât porni și opri. Cel puțin eu atât am putut afla. Am căutat pe net manualul de utilizare, dar am găsit doar o completare… Păcat. Aş fi dorit un manual mai bine „documentat”.

Acer V 15 V5-591G_02

Ce nu mi-a plăcu este faptul că rama de jur împrejurul LCD-ului pare fragilă, iar dacă de curiozitate o apeşi în afara zonei cauciucurilor de delimitare (de protecţie), te „afunzi” iar LCD arată că este apăsat. Plus „pârâiala” specifică plasticului de o calitate mai slabă. Oricum, la o utilizare uzuală nu a ridicat nici un fel de probleme.

Ecranul este unul „banal”. Să mă explic: având în vedere restul configuraţiei hardware (procesor, memorie, placă grafică), parcă modelul merita un ecran mai bun. Ok, este mat, ceea ce îl face mai „prietenos” la privit faţă de cel lucios, chiar dacă imaginile redate nu au claritatea şi „luciul” oferit de ecranele mai performante. Acesta ar fi singurul aspect care ar depuncta laptop-ul la partea hardware.

Ca să închei cu partea de construcție, partea de jos a laptop-ului este din plastic dur, dar care oarecum suna a „gol”. Avem fante de aerisire, fanta/grilajul ventilatorului din partea stângă fiind una foarte generoasă, asigurând o ventilare bună, ceea ce la acest model este esenţial (vezi mai jos de ce).

Ventilatorul devine zgomotos atunci când folosim procesorul și placa video în mod intens. La jocuri, de exemplu.

Conform tendinţei, s-a renunţat la unitatea optică. Sincer, de când cu HDD-urile externe accesibile, de stick-urile de memorie nici să nu mai vorbesc, nu prea mai ai ce face cu unităţile optice, cel puţin atunci când vorbim de calculatoare. Pot apare probleme atunci când eşti nevoit să faci o reinstalare de sistem, dar asta este altă mâncare de peşte. Pentru o utilizare normală, un HDD extern şi stick-uri de memorie este tot ce ai nevoie.

Acer V 15 V5-591G_04

Da, Acer Aspire V 15 este suficient de puternic încât să suporte jocuri de generație mai nouă. Am instalat în scopuri de teste, Dying Light, un joc apărut acum un an, în februarie 2015. La rezoluție maximă. Uneori am avut căderi de frame rate. În orice caz, am jucat ore bune, aerul scos de ventilator mi-a reîncălzit cafeaua din cană! Nu am avut probleme de blocare sau încetinire din cauza temperaturii. Alt joc testat: GTA V. Setările au fost alese automat la instalare. Ulterior, cu totul la maxim, sacadările sunt atât de pronunțate, încât este imposibil să rulezi jocul. Nu este însă de mirare, este binecunoscut faptul că seriile GTA portate de pe console pe PC au probleme cu hardware-ul, respectiv au cerințe de sistem destul de mari şi de o optimizare nu prea… optimă. De asemenea, am jucat GTA V ore bune. Sistemul a fost stresat enorm (GPU încins cred că la maxim). Nici cu acest joc nu am avut probleme în timpul orelor lungi de jucat. De remarcat faptul că alimentatorul de 135W se încinge destul de mult atunci când sistemul foloseşte resursele la maxim.

Acer V 15 V5-591G_03

Ce mi-a plăcut este tastatura luminată. Ce nu mi-a plăcut la tastatură: aranjarea tastelor. Aceasta din urmă este însă o chestie de obișnuință, de adaptare. Cu toate acestea, țin să precizez că pentru mine blocul de taste săgeți este mult prea mic. M-am încurcat ceva cu tasta de deasupra tastei Enter. O poți apăsa oricând din greșeală. Fiind o persoană care folosește calculatorul (desktop, laptop, tablet PC) în majoritatea timpului pentru a scrie diverse, pun mare accent pe calitatea tastaturii. Aspire V 15 are o tastatură plăcută în utilizare, nu foarte zgomotoasă, cu taste mari cu suprafețe aderente. Faptul că are tastele luminate te ajută atunci când folosești laptopul într-un mediu cu lumină slabă. Reducând luminozitatea ecranului prin combinația de taste ai posibilitatea de a lucra, de exemplu, pe întuneric în dormitor, fără a deranja partenerul. Aici trebuie spus însă următoarele: Dacă ești nevoit să folosești touch pad-ul într-un mediu în care se pune preț pe liniște ai cam îmbulinat-o. Tastele stânga-dreapta ale acestuia sunt zgomotoase ca naiba. Suprafața touch-pad-ului este generoasă, funcționarea acestuia este precisă și nu creează probleme. ;ă refer la sensibilitate şi redarea cu precizie a mişcărilor. Personal nu sunt fan touch pad, folosesc un mouse de câte ori am ocazia. Sau o tabletă grafică. 🙂

 

Concluzie:

Acer Aspire V 15 este un laptop bun la toate mai mult decât decent. În afara celor câteva minusuri (ecranul „simplu”, fragilitatea ramei de jur împrejurul LCD-ului, „fundul” plasticos, tastele touchpad-ului foarte zgomotoase, încălzirea excesivă, chiar fierbinte în zona tastaturii la rularea jocurilor, respectiv la utilizarea din plin a procesorului şi a plăcii grafice), nu am avut nimic de reproşat. Datorită SSD-ului şi a Windows 10, laptopul porneşte foarte rapid. Oprirea este la fel de rapidă. Lansarea aplicaţiilor aproape instantanee, mă rog, în funcţie de aplicaţie. Nu am avut absolut nici o problemă cu nici un program rulat. Am folosit programe de editare a imaginilor, editoare de texte, nimic de obiectat. Cei 32GB de RAM mi s-au părut inutili, nici măcar nu am folosit cine ştie ce din ei, ca să mă exprim aşa. Este un laptop pe care poţi rula aplicaţii „puternice” fără să fi nevoit să stai cu ochii pe resurse.

În privinţa autonomiei acumulatorului pot spune că acesta se ţine bine. Nu am cronometrat cât te ţine, dar nu am remarcat o anormalitate în acest sens. 4 până la 5 ore lejer atunci când foloseşti sistemul la o muncă „casnică”.

Conectarea wireless este ok. Nu am întâmpinat întreruperi sau scăderi ale puterii semnalului. Nici nu mă gândeam altfel. 🙂

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.