Să presupunem că ești un fotograf la început de drum. Sau nu. Poate că ești unul mai vechi în branșă, dar care nu s-a hotărât asupra cărui obiectiv fix luminos să se „fixeze”. Banii nu te dau afară din casă, nu ai posibilități să te „joci” cu obiectivul sau obiectivele pe care ai pus ochii (doar trăim în lumea cumpărăturilor pe internet).

Mă aflam în vizită la un amic. La un moment dat îmi spune cu o mare satisfacție că și-a găsit obiectivul ideal, un 17mm (echivalent 34mm pe full frame ca și unghi de cuprindere). M-am bucurat pentru el. Mie unul cei 35mm pe un full frame nu mă „coafează”. Sunt mai degrabă omul unui 18mm, 50mm, 85mm și 70-200mm, ceva de genul. După ce am plecat de la el m-am gândit asupra la cei care nu de multe ori s-au întrebat oare ce distanță focală li s-ar potrivi cel mai bine. Nu vorbesc de zoom-uri, astea ies din discuție. Cel mai bun obiectiv este unul fix. În mare parte, foarte adevărat.

Așadar, cum să își dai seama (fără a cumpăra o droaie de obiective care să zacă apoi nefolosite sau să fie apoi vândute pe te miri ce) care este distanța focală „fatală”, mai ceva ca femeia visurilor tale?

Păi, să o luăm mai de-a dreptul: majoritatea începătorilor au început cu începutul (ce mișto sună!). Un corp mai acătării și clasicul, banalul, borcanul plasticosul, puturosul bla bla obiectiv de kit! Așadar, corp și obiectiv de muncit avem. Ne mai trebuie îmbârligător, eh, pardon, o bandă adezivă țeapănă. Mă refer aici la una neagra, tare în clanță (adică să facă lipitura mai ceva ca picătura! – și asta e tare de tot, nu?), adică să lipească bine dar să și să se dezlipească fără a lăsa amprente, cam genul ăsta de aicișa.

Prima lună ne munci fixând obiectivul ăla nenorocit de kit la 18 mm. Dacă nu stă (și normal că nu!), îi tragem o bandă din asta neagră peste gura meclei de îl lăsăm cu 18mm în soare, bei țică! Și dăi și asiduă cu nun fix de 18mm… Dacă reziști prima săptămână fără urticarii datorită nervișorilor, ești un învingător și poți trece la următoarea fază pe țară.

A doua lună, legi obiectivul la un 35mm, apoi la un 50mm. Dacă tot nu te-ai dumirit care îți place mai mult, treci la finețuri: 24mm, 28mm, 55mm. Dacă nici după asta nu te-ai dumirit, lasă-te de meserie! Ești praf!

Avantaj cei cu obiectivele de kit de genul 18-135mm, au mai mult de testat.

Plec de la premiza că ai aflat în final ce te coafează mai ceva ca aia blondă… ehem, pardon, să nu deviez de la subiect. De predicat nu îmi pasă momentan.

După faza practică, urmează faza nepractică… datul pe net în căutarea elixirului fotogenic ancestral… bei, gata!

Punct și de la capăt.

Alegerea acelui obiectiv magic. Sfat mocca: nu căutați pozele mișto făcute cu un obiectiv anume, uitați-vă la pozele cele mai nașpa. Pozele bune, astea țin de ăla care apasă pe declanșator. Vreți separare de fundal, este plin netul de exemple. Aberațiile cromatice sunt cel mai simplu de măiestrit în postprocesare. Claritate? Aha, depinde ce se vrea. În ciuda tendinței „specialiștilor” cum că o fotografie trebuie să fie clară brici de la un colț la altul în cruce dublă, triplă sau mai știu eu ce: nenea, alo, asta înseamnă că poza ta e plată, călcată de elefănțel. Asta este doar o părere și trebuie trată ca atare de oamenii cu cap. După lungi căutări, frământări, indecizii, nopți pierdute, să luăm de bune rezultatul: gata, spuneți că vreți obiectivul ics. Stai, stați, nu mai dați năvală! Îl vedeți pe cel de jos? A murit rozând un os. Eh, asta era din altă poveste. aia cu statuia de la Bucur Obor… Așadar, partea cu năvala, asta este pe bune! Răbdare, mai ceva ca un budist. Învățați anatomia prețurilor și loviți mai ceva ca o cobră atunci când simțiți că mai jos nu se poate. Spus de-a dreptul, pentru cine nu înțelege: cele mai bune reduceri de preț sunt alea din cursul anului, nu alea trâmbițate de markering, gen vinerea neagră de reduceri de anul nou, de paști, de ziua muncii, bla, bla, bla.

Hai, spor la chinul alegerii!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.