Am avut deosebita plăcere să testez noul obiectiv macro de 30mm ai celor de la Olympus. A fost o adevărată surpriză, mai ales că acesta a fost anunțat cu ocazia Photokina pe 19 septembrie 2016.

Înainte de a lua obiectivul citisem foarte puțin despre el. Știam că este peste un macro 1:1 (putere de mărire de 1,25x), că are în dotare un sistem de autofocalizare mai rapid cu până la 20-30% față de modelele anterioare (!). Și cam atât.

olympus-m-zuiko-digital-30mm-f3-5-01

Din ce se poate citi pe net, majoritatea „deplâng” distanța focală scurtă (60mm echivalent format 35mm) și implicit de o distanță minimă de focalizare extrem de scurtă, ceea ce îl face foarte greu de folosit atunci când se dorește fotografierea gâzelor mai timide din fire. Nu am ce face, trebuie să le dau dreptate. Ceea ce îi lipsește sistemului m4/3 este tocmai prezența unui teleobiectiv macro cu distanța focală mai lungă (să spunem un echivalent de 180mm format 35mm, aka full frame, în termeni „populari”).

Personal am cochetat multă vreme cu fotografia macro, până când sănătatea nu prea mai îmi permite astfel de escapade. Pentru cine vrea să se apuce de acest gen, îți trebuie, pe lângă echipamentul de rigoare, și un corp flexibil. Dintre toate genurile, acest tip de fotografie solicită cel mai mult propriul corp. Din toate punctele de vedere. Și nici nu este fără riscuri (cele mai neplăcute – căpușele – ceea ce implică folosirea unui echipament de îmbrăcăminte și încălțăminte cu totul aparte). Dar despre așa ceva poate mai târziu în articol.

Așadar, noul obiectiv macro… de 30mm. Cu o diafragmă maximă de f/3,5. Aduce oarecum cu obiectivul 4/3 de 35mm f/3,5,,, numai că noul model se adresează m4/3 și, poate cel mai important lucru, focalizarea este internă, așadar nu își schimbă dimensiunea exterioară.

Imediat ce am primit produsul, primul lucru care mi-a atras atenția a fost cutia. Neagră. M.Zuiko PREMIUM. Așadar, este un obiectiv din categoria medie, între standard (9-18mm, 17mm pancake, 12-50mm, 14-42mm, 14-150mm, 40-150mm, 75-300mm) și gama PRO (8mm 1.8, 7-14mm 2.8, 12-40mm 2.8, 12-100mm 4, 25mm 1.2, 40-150 2.8, 300mm 4). Din gama PREMIUM mai fac parte: 12mm 2, 17mm 1.8, 25mm 1.8, 45mm 1.8, 60mm macro 2.8, 75mm 1.8. Tot pe cutie citim că este fabricat în Vietnam, iar ca accesorii avem doar un filtru și o husă. Căutând pe net, am găsit și alte accesorii compatibile, cum ar fi tub obiectiv pentru carcasă subacvatică (carcasă subacvatică pentru E-M5 și E-M1, conceput inițial a fi folosit cu vechiul obiectiv 4/3 50mm macru 2.0), parasolar circular (eu aș tinde să îi spun șaibă parasolar, cel puțin așa arată), inel de focalizare pentru atunci când aparatura se află în carcasa subacvatică.

După ce am deschis cutia, primul lucru care mi-a atras atenția a fost o frumoasă broșură mică, pătrată. Aici citim de extinderea garanției, o înșiruire a avantajelor dacă îți înscrii produsul, gama de obiective m4/3 și câteva accesorii. Urmează „cartea de garanție” (unde este trecută seria aparatului) și un mic manual de utilizare. Numai după ce scoatem toate acestea avem acces la obiectivul propriu zis, protejat într-un ambalaj din carton format din două părți legate, ca un „pătuț de copil”.

Date tehnice
Distanța focală: 30mm (60mm format 35mm)
Diafragmă maximă: f/3,5
Diafragma minimă: f/22
Distanța minimă de focalizare (de punere la punct): 9,5cm (față de senzor, cca. 1,5cm față de lentila frontală)
Raport mărire: 1,25x m4/3, 2,5x format 35mm (full frame)
Diametru 57mm
Lungime 60mm
Greutate 128g

Construcție
La exterior, construcție simplă. Obiectivul este minimalist, pardon de expresie. Inelul de punere la punct este foarte generos ca suprafață. mișcarea este una extrem de fină, așa cum îi șede bine unui obiectiv macro. De fapt, mișcarea inelului de focalizare este așa de perfectă, încât nu își dai seama că mecanismul este unui acționat electric. Ai impresia că este pur mecanic. Felicitări Olympus.
Nu știu ce părere au alții, dar când mă uit la lentila din față nu pot să nu remarc cât de mică este. Acum cred că înțeleg mai bine forma „parasolarului”.

olympus-m-zuiko-digital-30mm-f3-5-02

Parasolar pentru noul 30mm macro:

olympus-m-zuiko-digital-30mm-f3-5-03

Având suprafața lentilei frontale așa de mică, riscul de a se prăfui este mai mic decât la celelalte obiective și, poate mai important, riscul de a îl lovi involuntar la fotografierea de aproape scade considerabil, dat fiind faptul că este „protejat” de suprafața mare de plastic de jur împrejur.
Montura este din metal, restul obiectivului fiind din material plastic de calitate. Inelul de focalizare nu este din cauciuc, cum s-ar putea aștepta unii, ci tot din plastic. Întreaga construcție însă denotă eleganță și robustețe, asta în ciuda materialelor ușoare folosite.

Optică
Din punct de vedere optic, noul 30mm include 7 elemente în 6 grupuri, 1 lentilă asferică ED (Extra-low Dispersion), un element DSA (Dual Super Aspherical), 1 lentilă asferică.
Optic este ok, doar vorbim de obiectiv macro. Oferă imagini clare încă de la diafragma maximă de f/3,5.

Utilizare
Chiar dacă este un obiectiv macro, asta nu înseamnă că nu se poate folosi și la altceva în afară de fotografia macro. Distanța focală de 30mm (60mm echivalent format 35mm) îl face și mai atractiv. Este doar cu 10mm mai lung decât distanța focală clasică, de 50mm. Pot spune că este un obiectiv pe care îl poți purta pe aparat zi de zi. Dacă este montat pe un Pen sau un E-M10 nici nu simți echipamentul foto în rucsac sau geantă.
Cele câteva zile de folosire m-a permis să îmi fac o primă impresie. Așa cum am spus-o și unui amic, este un obiectiv pe care poți să îl folosești lejer î fiecare zi. Mă refer la cineva căruia îi place să folosească în mod obișnuit distanțe focale standard.
Personal, l-am folosit în fotografii făcute pe stradă, la un party și firește la fotografia macro, asta chiar dacă am avut ghinion cu vremea: s-a stricat taman când am primit obiectivul în teste.
În privința vitezei de focalizare… Personal nu am constatat cine știe ce superviteză. Nici nu este un obiectiv lent! Cu siguranță cei cu posibilitatea de focus stacking în cameră vor aprecia asta. Cu aparatul foto setat pe declanșare numai când subiectul este în focus, este aproape o joacă de copil să fotografiezi macro: datorită focalizării interne, obiectivul nu își modifică dimensiunea, tu ca fotograf trebuie doar să ți pasul cu subiectul, aparatul declanșând când acesta este clar. Țin minte o situație când subiectul era unul static, dar dificil de atins, astfel încât a trebuit să folosesc ecranul din spate pe post de vizor, cu mâinile întinse mult în față. Când vorbim de macro, o situație cât se poate de proastă. Surpriză însă: chiar dacă datorită poziției tensionate am mișcat aparatul în față și în spate ca naiba, odată declanșată fotografierea, aparatul s-a chinuit să prindă subiectul în focus, atât de mult, încât eram pe punctul de a abandona. Când colo, brusc, aparatul a declanșat. Curios, mă uit imediat la cadrul luat. Subiectul era clar exact acolo unde l-am vrut! Ce tare! A trebuit doar să perseverez. Singurul inconvenient al fotografiilor macro cu insecte (le-am surprins cu ocazia petrecerii la care am fost, la restaurantul Cernica, în frumoasa grădină) a fost folosirea unei valori ISO foarte mari. În primul rând datorită cerului acoperit de nori de ploaie, în al doilea rând datorită orei târzii, când lumina a început să scadă mult.
Uitându-mă la fotografii, mă gândesc că  nu are cum să nu îți placă obiectivul. Contrastul și culorile sunt foarte faine, claritatea este așa cum trebuie pentru un obiectiv macro. Imaginile scoase mai puțin clare nu se datorează obiectivului, ci mie: pur și simplu vremea nefavorabilă, poziția subiectului, vântul, poziția dificilă a corpului căutând un unghi cât mai bun, lumina slabă încât la un f/5 și ISO 3200 am obținut numai un „banal” 1/30 de secunde, timp prea scurt pentru a „îngheța” o gâză mică în mișcare…
Legat de lansarea obiectivelor macro: nu cred că voi fi în stare să înțeleg firmele producătoare care lansează astfel de obiective taman la sfârșitul „sezonului de vânătoare” pentru insecte. Din perspectiva mea este aiurea rău de tot. Cei care cumpără un obiectiv macro îl cumpără tocmai pentru fotografie macro, de regulă insecte. Firește, sunt mulți și cei care fotografiază macro altceva decât insecte (bijuterii, ceasuri etc.). Dar aceștia vor dori cu siguranță obiective mai pro, nu? După părerea mea, M.Zuiko 30mm macro se adresează mai degrabă amatorilor și entuziaștilor.

Să prezint acum câteva imagini.

Exposure Time: 1/100 sec Exposure Program: Aperture priority Exposure Bias: -0.3 EV F Number: F 3.5 Max Aperture: F 3.5 ISO Speed ratings: ISO 2000

Exposure Time: 1/100 sec
Exposure Program: Aperture priority
Exposure Bias: -0.3 EV
F Number: F 3.5
Max Aperture: F 3.5
ISO Speed ratings: ISO 2000

Și cum la început nu am avut suficiente motive sau modele de pozat, am dat un atac în bucătărie, folosindu-mă de un cântar electronic cu taler de sticlă, un bliț Metz Mecablitz 58 AF-1 Digital flash pentru Olympus 4/3 comandat wireless TTL de blițul încorporat a lui E-M10 și diverse alimente (mălai, sare de bucătărie, cafea, zahăr brun etc.). O idee. Ce a ieșit?

Pentru a vă face o idee de puterea de mărire a obiectivului, iată câteva exemple:

După cum spuneam și în articol, acest 30mm se poate folosi și pentru altceva decât macro.

Revin asupra scopului principal al unui astfel de obiectiv: fotografia macro. Insecte. Am avut un noroc chior să prind în fața obiectivului câteva insecte înainte de venirea frigului. Câteva precizări referitoare la cadrele de mai jos: lumină slabă, vânt, poziție incomodă. Toate acestea au dus la o calitate mai slabă a fotografiilor. Vreau doar să demonstrez că se poate fotografia și insecte cu acest obiectiv. Ce-i drept, nu cred că există o șansă să te apropii cu el destul de mult atunci când vânezi zburătoare (în afară de albine și mai ales viespi / acestea din urmă sunt extrem de curioase, dacă știi cum să le abordezi).

În final, pentru cei care doresc să își formeze o idee despre dimensiunea obiectivului, am pus unul lângă altul următoarele obiective m4/3: 25mm, 30mm și 45mm.

olympus-m-zuiko-digital-30mm-f3-5-compare

 

 

Reclame

3 gânduri despre &8222;Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 30mm 1: 3.5 Macro&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.