Am un obiectiv în teste. Unul haios. Mă rog, cel puțin pentru mine, obișnuit cu alte feluri de obiective. Tot bătând la tastatură pentru testul respectiv, mi-am adus aminte că am mai scris un articol haios despre un obiectiv ciudățel, pentru restul. Așa că am întors cufărul cu articole cu fundul în sus și l-am găsit. Articolul cu pricina a fost publicat pe badorgood și pe blogul F64, mă rog, pe pagina lor cu articole. badorgood nu mai există, este în moarte clinică de ani buni.

Așa că m-am decis să îl republic. Distracție plăcută!

***

Atenție!
Obiectiv periculos! Creează independenţă! Nerecomandat profesioniştilor! Şi nici amatorilor! Numai pentru cei muşcaţi de fotografie care nu şi-au făcut antifotorabicul şi au turbat! Utilizare pe propriul risc!

Noul copil al familiei Lensbaby, pe numele mic Scout, este primul obiectiv Lensbaby care nu se îndoaie (după vântul… fotografului). E rigid ca un moş trecut de suta de ani. Are un ochi de peşte de 12mm, dă spre tentă de albastru, negru la colţuri, negru în cerul gurii. Dinţi ascuţiţi de Canon, Nikon, Olympus şi ceilalţi fârtaţi din haită.

Construcţie:
Ei bine, este una dintre cele mai simple construcţii. Obiectivul are doua componente principale: corpul (eu îi spun tub datorită aspectului) cu montura respectivă (Canon, Nikon, Olympus, Sony/Minolta, Pentax/Samsung) şi grupul optic, în speţă modulul Fisheye împreună cu care este oferit spre vânzare (modul optic care de altfel se poate achiziţiona şi separat, fiind compatibil cu Lensbaby Composer şi Muse, la acesta din urmă putând fi montat numai folosindu-se un adaptor – „Fisheye Muse Adapter”).
Există posibilitatea de a monta şi alte module optice Lensbaby pe corpul Scout – Double Glass, Single Glass, Plastic, Soft Focus, Pinhole/Zone plate (Lensbaby Optic Swap System).
Materialul din care este făcut corpul pare a fi un aliaj aluminiu (aşteptăm necropsia, dar la cât de rezistent e, vom aştepta lung şi bine). Inelul de focalizare se roteşte foarte fin, aşa cum îi şade bine unui obiectiv cu focalizare manuală. La focalizare, elementul optic frontal iese în afară, ca ochiul de peşte când e strâns prea tare.

Optica:
Blocul optic este format din Lensbaby Fisheye Optic, cu o focală de 12mm, un unghi de cuprindere de 160º. „Ochiul de peşte” încorporează 6 elemente din sticlă cu tratament multi-coated (mai multe straturi antireflex, fiecare pentru o culoare a spectrului pentru a micşora reflexele interne), optica remarcându-se prin imagini cu contrast şi claritate ridicată).
În ceea ce priveşte diafragma, există cinci şaibe de diafragmă. Fără nici o şaibă montată, diafragma este de f/4. Există şaibe de f/5.6, f/8, f/11, f/16 şi f/22.
Câmpul de profunzime este cuprins între 0,2cm şi infinit.
Montat pe aparate foto cu senzor 24×36mm (full-frame), imaginea este una rotundă, la aparatele foto APS-C imaginea obţinută are colţurile întunecate.

Focalizare:
Focalizarea, ei bine, focalizarea este una cu motor ultra-manual, rapidă, precisă (atâta cât îţi dă mâna), silenţioasă (asta dacă nu îţi trosnesc oasele). Nu există back- sau frontfocus. Decât la cerere expresă. Claritatea pe margini este acceptabilă, având în vedere categoria din care face parte.

Sistem de stabilizare:
Are, dar doar după două păhărele de tărie! Sau, după caz, încă de la primul! Asta dacă aparatul foto nu este dotat de la mama şi tatăl lui cu stabilizare în corp.

Calitatea optică:
În urma testelor efectuate de un laborator renumit făcut pe o mulţime de cobai fotogenici, cu calitate de model cu patalama, calitatea optică este una trăznet. Nu degeaba este obiectivul din metal!
Dar, din motive ce ţin de siguranţa utilizatorului, atâta cât aceasta există, rezultatele sunt ţinute sub tăcere.
Cei interesaţi trebuie să ştie doar atât: obiectivul este dependent de tăios în privinţa clarităţii (atenţie, a nu se folosi împreună cu sistemul de stabilizare precizat mai sus!). Prietenii ştiu de ce…

Dotări pachet:
Şi cum cuvintele pot fi uneori de prisos, văr rog să va mulţumiţi cu imaginea de mai jos.

pachet-lensbaby-scout

Legendă imaginea de mai sus:
– cutie roz
– manual pentru mămici
– carte de bucate ochi de peşte
– cagulă
– şaibe găurite (ha, mă gândesc că poate a văzut cineva și șaibe negăurite)
– port-şaibe, vârf magnetic
– capace faţă spate (a nu se confunda cu capacele de bere)

Caz de studiu al calităţii (sponsorizat de academia de cumpărături F64):

foto-01-lensbaby-scoutFoto 1 Canon EOS 350D | 1/50s | f/8 | ISO 1600

După cum se poate vedea în Foto 1, obiectivul Lensbaby Scout cu Fisheye este atât de fioros, încât Muzeul Ţăranului Român nu a avut nici o şansă. A fost înghiţit dintr-o singură bucată, datorită unghiului mare al gurii teribilului Scout, în prezent cu dinţi Canon.

foto-02-lensbaby-scoutFoto 2 Canon EOS 350D | 1/160s | f/8 | ISO 200

Foto 2 – Ateneul Român. Observaţi, vă rog,  modul în care obiectivul vignetează pe un aparat cu senzor APS-C. Mămica lui de Fisheye…

foto-03-lensbaby-scoutFoto 3 Canon EOS 350D | 1/500s | f/8 | ISO 200

Obiectivul este foarte clar în centru (nu al imaginii, ci în centrul punctului de focalizare ales de mama, respectiv tatăl lui, aka nenea fotografu’). Pentru clarificări, acordaţi atenţia cuvenită părţilor de crop de mai jos.

foto-03-lensbaby-scout-cr

Ţinând cont de categoria sa (fisheye pe de o parte, pe de cealaltă parte aș putea spune un amestec mic de pinhole şi de vintage), obiectivul se descurcă admirabil.

foto-03-lensbaby-scoutdrp foto-03-lensbaby-scoutstg

foto-04-lensbaby-scout
Canon EOS 350D | 1/500s | f/8 | ISO 200

Foto 4  Intercontinental Bucureşti

Şi crop:

foto-04-lensbaby-scout-crop

Legat de claritate, doresc să menţionez următoarele:
1. Claritatea (focalizarea) imaginii depinde în primul rând de ochiul şi mâna fotografului.
2. La diafragma de f/4 (fără nici o şaibă), câmpul de claritate scade. Pe format APS-C un rol important îl joacă vizorul aparatului (gard de acoperire şi luminozitatea). Pe 350D mi-a fost mai dificil de focalizat la diafragmă de f/4, deşi luminozitatea oferita este cea mai bună faţă de celelalte diafragme. Am preferat în schimb să lucrez cu F/8, cu un vizor mai întunecat, dar cu câmp de claritate mai mare.
3. Îţi ia ceva timp să te obişnuieşti cu acest gen de obiectiv. Aşadar, dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare de la bun început, nu daţi vina pe ăla mic.
4. Iar dacă motorul de focalizare mai dă rateuri, nu disperaţi. Imaginea poate fi încă folosită, respectiv păstrată (vezi foto 5).

foto-05-lensbaby-scoutCanon EOS 350D | 1/250s | f/8 | ISO 200

Foto 5  Hotel Ambasador – Bucureşti

Şi crop, unde se poate vedea că fotografia nu este chiar clară (focalizare eşuată), dar în urma unei prelucrări ulterioare, fotografia poate fi în mare parte salvată. În plus, oferă şi un aer retro, nu? De poză de ziar…

foto-05-lensbaby-scout-crop

Lensbaby Scout cu Fisheye este un obiectiv care oferă distracţie în formă pură. Şi nu asta reprezintă fotografia pentru majoritatea dintre noi? Distracţie! Folosind un „ochi de peşte” aşa cum este Lensbaby obţii posibilităţi limitate doar de fantezia proprie.

foto-06-lensbaby-scoutFoto 6 – Undeva prin Bucureşti  *  Canon EOS 350D | 1/160 | f/8 | ISO 200

Din punct de vedere al posibilităţii de fotografiere macro, obiectivul e la fel de nebunatic.
De abia aştept perioada gâzelor… Până atunci, un mic aperitiv… de fructe… necomestibile.

foto-08-lensbaby-scout

De reţinut: dacă vreţi claritate maximă folosiţi trepiedul ca pentru orice alt obiectiv macro normal la cap. Fără punct de sprijin, câmpul de profunzime joacă hora!

Deşi mic, nu se sperie noaptea… În plus, datorită distanţei sale focale, poate fi folosit fără beţe.

foto-09-lensbaby-scout foto-10-lensbaby-scout

foto-11-lensbaby-scout

Drept încheiere, un sfat neprietenesc: să nu cumva să cumpăraţi aşa ceva! E periculos de contagios! Şi nu vreau concurenţă. CLAR?

***

Asta fuse. Și se duse. Alex, îți mai aduci aminte? Ce ne-am mai distrat amândoi cu micuțul ăsta!

foto-titlu-lensbaby-scout

Reclame

Un gând despre &8222;Lensbaby Scout cu fisheye – pe vremea obiectivelor haioase&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.