(Yongnuo 35mm F2N)

Am avut ocazia să testez până acum două obiective Yongnuo, Yongnuo YN 35mm f/2 și Yongnuo 50mm f/1.8, ambele pentru Canon. Testul îl găsiți aici.

De cum am aflat că Yongnuo 35mm F2N (Nikon) este disponibil la F64, nu m-am putut abține. Trebuia să îl testez. Mai ales că 35mm pentru Canon a fost unul dintre cele mai faine obiective fixe din categoria „ieftin și bun” pe care le-am testat de-a lungul anilor (primul meu articol „publicat” pe web datează din ianuarie 2009, mai exact 12.01.2009). Trebuia să aflu dacă cel de Nikon este la fel de bun. M-am adresat așadar celor dragi din F64 și mi s-a acordat permisiunea de a testa acest obiectiv împreună cu un Nikon D800 (poate că trebuia să iau un D610 pentru teste – aflați în articol de ce).

Am tot intervenit asupra articolului. A fost unul destul de greu de scris. În primul rând pentru că mi-a plăcut obiectivul în ciuda neajunsurilor. În al doilea rând pentru că am încercat să îmi răspund mie însumi la întrebarea de ce… una sau alta. De ce rezultatele sunt așa de contradictorii? Nici până acum nu am dat de răspunsuri satisfăcătoare. Dar cum articolul trebuie terminat în cele din urmă, iată ce a ieșit. Sper să fie util, cu precizarea că cele de mai jos reprezintă doar o părere. Alți utilizatori sau recenzenți pot avea firește alte păreri.

Primul lucru care te atrage la Yongnuo este prețul. Pentru cei care ocolesc brandul dat fiind „chinezărie”: lucrurile stau un pic altfel decât în mod normal, în special în ceea ce privește construcția. Ultimele modele de obiective scoase de producător sunt excelente pentru cât costă. Cum am spus și în articolul despre 50mm și 35mm pentru Canon: dacă aș avea nevoie de un 35mm chiar și pentru un full frame, aș alege cu siguranță pe cel de la Yongnuo. Fără discuții. Pentru un nepretențios ca mine este super OK. (Chestie valabilă pentru obiectivul Canon, da?)
Să vedem dacă acest lucru este valabil și pentru varianta de Nikon.

yongnuo-35mm-f2n-01

Vă rog să nu vă așteptați la imagini extraordinare. La data la care am putut testa obiectivul, afară era iarnă, zăpadă multă și murdară, după o ninsoare grea, cu viscol puternic. Mi-a fost greu să găsesc pete de culoare în albul murdar de afară. Faptul că nu am cum să îmi scot mașina dintre nămeți a dus la imposibilitatea de a căuta un loc în care să pot face poze „frumoase” (sau de poveste, așa cum o dă tot înainte mass în media în ultima vreme).

yongnuo-35mm-f2n-02

Date tehnice
Distanță focală: 35mm (cca. 52mm pentru formatul DX, factor de multiplicare 1,5x)
Grup optic: 7 elemente în 5 grupuri
Montură: metalică
Diafragmă maximă: f/2
Diafragmă minimă: f/18 (diafragma minimă reglabilă pe Nikon D800 – specific asta pentru că nu am găsit date oficiale, iar alții care au testat obiectivul vorbesc de diafragmă minimă între f/16 și f/22)
Lamele diafragmă: 7
Diametru filtru: 58mm
Distanță minimă de punere la punct: 0,25m
Dimensiuni: 74mm diametru, 59mm lungime
Greutate: cca. 180g
(http://en.yongnuo.com.cn/goods-244-Wide-angle+Auto+Focus+Lens+YN35mm+F2+N.html)

Construcție
Surprinzător de bună pentru un obiectiv care costă atât de puțin (480 lei, preț „recomandat”). Are până și fereastră de indicare a distanței (cel de Canon nu are)! Montura de metal este din partea casei. Plasticul nu îți dă chiar senzația aia de „chinezărie ieftină”, inelul de punere la punct este dintr-un cauciuc plăcut la atingere, care nu are mirosul specific „chinezăriilor” (pentru cunoscători), are un foarte mic joc la rotire (insesizabil însă în practică, atunci când se focalizează manual).
Odată montat pe aparat, nu are nici un joc în montură. Păcat că nu are inelul de etanșare, ca la 35mm de la Nikon (variantele G). Și un și mai mare păcat că nimeni, dar absolut nimeni, nu oferă un fix accesibil care să fie rezistent la stropi și praf, indiferent de ce marcă vorbim. Dar asta este altă discuție. 🙂
Față de familia „plastic fantastic”, Yongnuo este foarte bine construit (prea bun, prea ca la țară, hehehe). Dar cel mai bine vă convingeți singuri făcând o vizită la F64.
Din punct de vedere constructiv, singurele „ciudățenii” sunt date de butonul care comută între punerea la punct manuală și cea automată și direcția în care se rotește scala. În mod normal, la obiectivele cu care suntem obișnuiți, poziția punerii la punct manuale (focalizare manuală) este cea spre montură (în spate), poziția pentru punerea la punct automată (autofocus) în față, spre lentila frontală. La Yongnuo este tocmai invers. Nu înțelegeam de ce obiectivul refuza să autofocalizeze! Și pentru cei care doresc musai senzații mai tari: scala se rotește în cealaltă direcție față de inelul de focalizare! Asta așa, să nu zică careva că s-a copiat 35mm de la Nikon. Între noi fie vorba, nici nu se putea. 35mm 1.8 G DX este numai pentru… DX (pa și la gară full frame!).
Lentila frontală este „îngropată” adânc în corp atunci când obiectivul este la infinit și se mișcă spre exterior atunci când se merge spre distanța minimă de focalizare, fără însă a depăși lungimea obiectivului. Folosirea unui filtru ajută considerabil la protejarea împotriva prafului sau împotriva stropilor de apă pe lentilă (NU este însă un obiectiv rezistent la praf și stropi de apă – ar fi chiar culmea la prețul ăsta!). În plus, ajută ca și „parasolar”. Se va putea vedea în imagini ce vreau să zic atunci când am scris parasolar.

Autofocalizare
Motorul de focalizare este unul normal, nu are un motor SWM (Silent Wave Motor), așadar punerea la punct este mai zgomotoasă, mai ales când este liniște în jur. Nu cred însă că este mai deranjant decât vechiul Nikon AF Nikkor 35mm f/2D. Este însă cu siguranță mai gălăgios decât Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G sau Nikon 35mm f/1.8G AF-S FX ED. Nu cred că există cineva care să aibă dubii în privința asta.
Am constatat că atunci când nu se poate focaliza (sistemul de autofocalizare începe să vâneze), cursa obiectivului nu este una completă, de la distanța minimă de focalizare la infinit, ci între cca. 0,35m și infinit. Obiectivul indică pe scală o distanță minimă de focalizare de 0,25m (această valoare o regăsim și în acte). Am tot încercat să fac obiectivul să vâneze pe toată cursa, de la 0,25m la infinit. Degeaba.
Viteza de focalizare nu este una „de competiție”, în condiții de lumină slabă poate dura ceva până se face punerea la punct, parcă în ciuda lui D800. Trebuie avut în vedere, dacă se dorește un obiectiv vitezoman. În condiții de lumină „normală”, obiectivul răspunde ca oricare altul (cu motor similar). Ceva probleme apar în lumină „dificilă”. Dar nu bag mâna în foc că este vina exclusiv Yongnuo. De ce? Pentru că am avut o experiență așa de neplăcută cu Nikon în ceea ce privește obiectivele de la terți puse pe minunatele lor corpuri încât am renunțat total la trusa formată cu atâta trudă, pierzând o groază de bani și de dedicație la această fază. Ceea ce nu m-a făcut să îmi displacă Nikon. Fiecare cu ale lui… Dacă cei din conducere au decis să își cam bată joc de clienții lor, treaba lor.
Nu am „experimentat” probleme de focalizare majore, de neconceput, exceptând Live View, dar asta nu se pune prea mult. Stați așa… asta în prima zi. A doua și ultima zi în care am putut testa obiectivul, pe lumină (soare de după-amiază, specific iernii), a început să se pună pe vânat subiecte… Subiectele, la distanțe diferite, cât casa de mari (la propriu) contrast cât cuprinde (așadar fără probleme specifice)… Pur și simplu nu voia să autofocalizeze! Remediu: oprirea și pornirea aparatului foto. După care focalizare brici (cum să nu te enerveze chestiunea un pic mai mult decât era necesar?). Asta s-a întâmplat de prea multe ori pentru gustul meu și pentru a neglija acest aspect. Citisem undeva o opinie a unui utilizator, că dă rateuri la autofocalizare. Pe de cealaltă parte, în urma experienței mele cu Nikon, nu exclud o parte din vină și datorită aparatului foto (regula de bază: după doi ani, mai mult sau mai puțin, apare decalibrarea – până în prezent constatat numai la Nikon – dețin Olympus de când am trecut pe DSLR și Canon cam tot de atunci, în afară de o calibrare la 350D nu am avut probleme de genul). Aș putea da vina poate și pe temperatura scăzută de afară. Indiferent cu o luăm, problema este prezentă, dar noroc că am găsit ac de cojocul ei.
Au fost însă situații în care punerea la punct automată nu a fost acolo unde trebuia. Și mai enervant, nu cu subiecte dificile, ci pur și simplu banale, cum ar fi o ditamai poarta din lemn, înaltă cât casa, care acoperă aproape tot cadrul. Mare mi-a fost surpriza să constat că în ciuda confirmării focusului că aparatura a decis să își ia libertatea în a focaliza în spate (cred că aș fi râs cu lacrimi dacă ar fi focalizat în fața subiectului, că oricum nu exista nimic în față…). Noroc că am folosit un f/8 și am mai putut salva cadrul, cât de cât, deși nu este un capăt de țară ratarea subiectului de față.

Impresii despre construcția și calitatea optică
Comparat cu cel mai apropiat Nikon de 35mm, Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G Lens, modelul chinezesc are 7 elemente în 5 grupuri față de 8 elemente în 6 grupuri al celui de la Nikon. Alte diferențe: diafragmă minimă f/18 (pe Nikon D800; ciudat, unii dau o diafragmă minimă de f/16, alții de f/22; pe pagina producătorului nu am găsit nici o informație tehnică) față de f/22 (Nikon), distanța minimă de focalizare de 0,25m în loc de 0,30m (Nikon), raport de mărire de 0,23x față de 0,16x (Nikon), filet de 58mm față de 52mm (Nikon). Toate lentilele sunt din sticlă, conform producătorului și nu am nici un motiv să le pun la îndoială.
Vignetează la f/2, lucru de altfel perfect normal. Culorile și contrastul se încadrează în parametrii normali. La f/2 este puțin prea soft (depinde de gusturi) și și mai soft pe margini, uneori dând impresia că ceva poate fi în neregulă (crengile de copaci par mișcate, de exemplu, nu de vânt sau datorită timpului de expunere prea lung). Situația se îmbunătățește odată cu închiderea diafragmei, cum este și normal. Dar… nu este clar până la colțuri decât de la f/8 în sus.
Claritatea poate lăsa de dorit la diafragmă maximă. Spuneam unui amic, legat de claritate: pentru a determina cât de sharp este un obiectiv, focalizezi frumușel manual, punct fix, punct lovit. Altfel riști să spui că un obiectiv sau altul nu este destul de clar datorită sistemului de autofocalizare. Mai ales la obiectivele luminoase puse pe un corp full frame. Sau datorită comunicării între obiectiv și aparat. Cu siguranță că cei 36,3 megapixeli ai lui D800 și-au spus cuvântul, de unde și întrebarea mea de la începutul articolului, dacă nu era mai bine să iau un D610, cu o rezoluție mai mică… Dacă se adaugă și valori mari ale ISO în ecuație, NU este un obiectiv pentru cei care se uită cu lupa la imagini. Părerea mea este că un senzor cu o asemenea rezoluție necesită obiective pe măsură.
Apropo de reparații sau curățat senzori: http://kamerawerk.ro/

Exemple de imagini la diafragmă maximă în condiții de lumină nu chiar optime, cu subiecte aflate la diferite distanțe.

Vignetare:

yongnuo-35mm-f2n-14 yongnuo-35mm-f2n-12 yongnuo-35mm-f2n-13

Aberații cromatice:

 

yongnuo-35mm-f2n-15

yongnuo-35mm-f2n-15a

yongnuo-35mm-f2n-16

yongnuo-35mm-f2n-16a

yongnuo-35mm-f2n-17

yongnuo-35mm-f2n-17b yongnuo-35mm-f2n-17a

yongnuo-35mm-f2n-18 yongnuo-35mm-f2n-18a

yongnuo-35mm-f2n-19 yongnuo-35mm-f2n-19a yongnuo-35mm-f2n-19b

yongnuo-35mm-f2n-20 yongnuo-35mm-f2n-20a yongnuo-35mm-f2n-20b

Reflexii:

Neclaritate (bokeh) la f/2:

Claritate și autofocalizare
Cum am mai spus, acest lucru ține și de aparatul foto, iar în cazul de față și de producătorul aparatului foto. În live view am avut rateuri considerabile în autofocalizare.

yongnuo-35mm-f2n-39

La a doua încercare, a ieșit mai bine, dar tot neclară.

yongnuo-35mm-f2n-40

Așa cum am mai spus, am întâlnit destul de frecvent situații în care ansamblul corp obiectiv a refuzat pur și simplu punerea la punct. A ajutat doar oprirea și repornirea aparatului foto, fapt recompensat cu o focalizare rapidă și precisă.
Tot cum am mai spus, uneori este soft la f/2, dar dat fiind faptul că avem un full frame cu un senzor de mare rezoluție și un f/2, unde profunzimea de câmp este destul de mică, faptul că unele fotografii sunt mai soft decât altele la aceeași diafragmă pun acest lucru și pe seama punerii automate la punct (autofocalizare).

yongnuo-35mm-f2n-43 yongnuo-35mm-f2n-43a yongnuo-35mm-f2n-44 yongnuo-35mm-f2n-44a yongnuo-35mm-f2n-45 yongnuo-35mm-f2n-45a yongnuo-35mm-f2n-46 yongnuo-35mm-f2n-47 yongnuo-35mm-f2n-41 yongnuo-35mm-f2n-42 yongnuo-35mm-f2n-42a

La diafragma mai închise nu apar probleme de claritate. Cu excepția unui singur cadru, unde de vină a fost sistemul automat de focalizare: un rateu de focalizare în spatele subiectului, deși acesta acoperă mai tot cadrul!

Concluzii
Yongnuo este un obiectiv ok pentru nepretențioși. În ciuda faptului că nu este un obiectiv perfect din punct de vedere tehnic, tocmai această „imperfecțiune” îl face atractiv (firește, pentru cine nu tinde spre perfecțiunea tehnică). Nu costă o avere, nu este destinat elor care au nevoie de claritate și performanță „perfecte”. Nu vă așteptați la minuni din partea acestuia. Dacă ar fi să mă raportez la bile albe și bile negre, ar fi corect să recunosc o ușoară „tendință” spre bilele negre, dar… poate că am avut ghinion cu exemplarul de test. Poate că există exemplare mai bune. Pentru cine are de gând să cumpere unul: TESTE!
Am citit diverse păreri, majoritatea indicând faptul că nu se ridică la nivelul obiectivelor Nikkor. Scuzați, dar este o cerere absurdă! Cel mai ieftin 35mm de la Nikon este DX-ul, care este dublu la preț (sunt și aici voci care îl critică până și pe acesta, catalogat nu numai de mine ca fiind poate cel mai bun obiectiv fix luminos pentru formatul DX).
Părerea mea este că nu poți cere mai mult de la un obiectiv care costă cca. 100 Euro.
Recomand posibililor doritori să testeze obiectivul pe cât se poate, să vizualizeze imaginile luate cu acest obiectiv în liniște, fără grabă. În cazul în care primele imagini nu sunt așa cum doriți, căutați cauza și luați măsurile de rigoare. Au avantaj cei din București și împrejurimi, pentru că pot da o fugă până la magazin să vadă obiectivul și să îl testeze. Cum am mai spus, nu este un obiectiv perfect. Având în vedere rateurile de focalizare, nu îl recomand celor care profesează fotografia, nu de alta, dar ratarea unui cadru cheie poate fi extrem de frustrant.
Eu l-am folosit cu plăcere, cu toate că au fost câteva ocazii în care m-a enervat destul: rateurile de focalizare în live view, efectul de vânare, rateurile de focalizare în general.

Din păcate nu se ridică la nivelul Yongnuo 35mm f/2 pentru Canon în ceea ce privește claritatea și precizia focalizării. Constructiv este însă peste acesta.

M-a mirat faptul că nu prea găsești teste în adevăratul sens al cuvântului cu acest Yongnuo 35mm F2N. Oare să fie din cauză că pentru montura Nikon ai atât de multe alternative de obiective fixe luminoase cu distanța focală de 35mm? (Nikon AF Nikkor 35mm f/2D, Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8, Nikon 35mm f/1.8G AF-S FX ED) Să nu mai vorbesc de ceilalți producători…

Yongnuo 35mm F2N poate fi însă un obiectiv foarte interesant pentru începători. Mai ales pentru aceia care au un corp Nikon fără motor de focalizare (seria 3000 și 5000).

Reclame

2 gânduri despre &8222;Test pe repede înainte: Yongnuo 35mm F2N&8221;

  • Bună ziua,
   Recomand obiectiv numai după testare de către eventualul cumpărător, fapt subliniat și în articol. Asta pentru că, din păcate, nu mai am încredere în produsele Nikon mai noi de D7000. Dacă ar fi să mă iau după corpul de Nikon, atunci următoarele obiective ar fi „praf”: Tamron 70-300 VC USD, Tamron 90 mm macro, Sigma 105 mm macro și altele.
   Eu l-am testat pe un full frame Nikon destul de nou.
   În altă ordine de idei, Yongnuo îmi aduce aminte de Sigma, la începuturi, când cu obiectivele de „luni”…

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.