Miercuri, 14 iunie 2017, a avut loc o prezentare de camere de filmat JVC, prezentare organizată de firma Photosetup. Am fost prezent, deși nu sunt cameraman. Pur și simplu din curiozitate și pentru că sunt în concediu, altfel nu aveam cum să ajung la eveniment. Norocul meu, am aflat multe lucruri interesante.

Cine nu a auzit de JVC? JVC a fost fondată în 1927 sub denumirea „The Victor Talking Machine Company of Japan, Limited” ca filială a companiei de fonografe și discuri Victor Talking Machine Company  din SUA. În 1929 pachetul majoritar a fost transferat companiei RCA-Victor. În 1932 JVC a început să producă radiouri, iar în 1939 a fost introdus primul televizor alb-negru al Japoniei. În 1960 produce primul televizor color, 21CT-11B. Din 1953 JVC aparține companiei Matsushita, care a deținut pachetul majoritar până în august 2007. În anul 2008 formează o nouă companie împreună cu Kenwood Corporation, JVC Kenwood Holdings Inc, cu sediul principal și producția în Marea Britanie prin JVC Europe Ltd. și având filiale în 14 țări. (Sursă: Wikipedia)
Eu țin minte JVC de pe vremea casetelor și playerelor VHS.
Câteva date interesante despre JVC le găsiți aici.

Să revin la prezentarea care a avut loc astăzi.

Noutățile JVC au fost prezentate de domnul Thomas Semir Nouri, Dipl. -Ing. (TU) Sales Professional Systems.

Ce mi s-a părut extrem de interesant, în afară de camerele video prezentate astăzi a fost JVC Cloud. Partea bună: fiecare îl poate încerca. Cine vrea mai mult, va trebui să plătească un abonament lunar, în funcție de necesități. Dar ce este JVC Cloud? Un serviciu care permite urcarea în cloud a videoclipurilor tale. Dar asta nu este tot. Odată contul creat, gratuit sau nu, ai acces la toate funcțiile unui plan plătit. Diferențele sunt: ai posibilitatea de a fi văzut de numai 50 de persoane pe oră, un spațiu de stocare de doar 5 GB și doar un singur canal de transmisie în direct.
După ce ai creat contul (trebuie doar să folosești o adresă de mail validă și să stabilești o parolă), vei primi în scurt timp un mail de confirmare. Apoi te autentifici cu adresa de mail și parola aleasă de tine. Prima dată când accesezi contul apare o fereastră de tip pop, așa cum se poate vedea mai jos.

După închiderea ferestrei, ai acces la toate funcțiile oferite de JVC Videocloud. Nu vă speriați dacă vedeți încă de la început o ocupare a spațiului de peste 1 GB. Contul nou conține câteva videoclipuri cu care să te „joci”, să te obișnuiești cu funcțiile oferite.
Dashboard. Ai acces la o vedere de ansamblu asupra contului tău. Perioada, vizualizări pe ore, spațiul de stocare, numărul de clipuri video, transmisiuni în direct (voi vorbi mai pe larg despre JVC și transmisiunile în direct posibile datorită JVC), o listă cu clipurile video adăugate recent.
Media

Simplu și la obiect. Ai o privire de ansamblu a clipurilor video urcate. Îmi place foarte mult simplitatea în utilizare. Clic pe video, se deschide o fereastră și se redă clipul, inclusiv pe tot ecranul.

Ca editare, se oferă: Proprietăți (Nume, Descriere, Public sau nu, Categorii, Etichete, Dosar), Încorporări (cod de încorporare, cod pagină video, proprietăți – cu posibilitatea de parolare, restricții legate de țara în care se vizualizează, adică permite setarea unei liste negre sau liste albe pe țara respectivă, cu opțiuni suplimentare legate de colectarea de email, restricții de vârstă, restricții privitor; posibilitatea de a stabili perioada în care clipul poate fi văzut), Profil (rezoluțiile ce pot fi selectate pentru a fi redat clipul respectiv), Miniaturi (alegerea miniaturii pentru clipul respectiv), Reclame (pre-roll sau adăugare de reclame accesând servere VAST – Video Ad Serving Template), Statistici (hartă, ultimele 31 de zile, țară, dispozitiv, vizualizare pe zile), Metadate.
Mai multe aflați aici.

Websites – aici ai posibilitatea de a crea un site web.

Am încercat și eu. Simplu și la obiect.

M-am chinuit un pic până am reușit să arate așa. Nu pentru că este cine știe ce de greu, ai nevoie de ceva timp până te obișnuiești cum lucrează JVC Videocloud-ul. În primul rând, recomand crearea de categorii pentru clipuri: Settings, Categories. Apoi revenim la Media, Edit, Categories. După adăugarea categoriei nu uitați să salvați. 🙂
După care mergeți la categoria Websites, Edit pagina de web respectivă și adăugați categoria respectivă sub Categories.

O chestie foarte faină. Poți astfel crea o pagină web simplă, să spunem pentru un client care dorește să aibă acces la filmările sale făcute de tine. Posibilitățile sunt însă mai ample. Ca să nu mai spun despre posibilitatea de a avea un film online pentru o anumită perioadă de timp. Sau despre transmisiile în direct.
JVC este poate singurul producător de camere video care oferă posibilitatea de live streaming HD cu ajutorul conexiunii la net (adaptor internet, cum ar fi modem-urile USB) – network stream. Camerele JVC pot fi folosite cu Wi-Fi, GSM și chiar cu adaptoare de rețea pe fir. Am avut plăcerea să fiu „martor” la modul în care se poate face o transmisie în direct cu ajutorul unei camere video „compacte” și fără prea multă bătaie de cap. Ciudat sa nu, după ce am participat ca invitat la o nuntă, mi-a trecut prin gând posibilitatea de a transmite un astfel de eveniment pentru cei care dintr-un motiv sau altul nu pot fi prezenți la fericitul eveniment. Iată că acest lucru este posibil, la costuri mult mai mici decât varianta „clasică”.

Pentru că tot am adus vorba de evenimente, JVC vine în întâmpinarea profesioniștilor care se ocupă de nunți cu modelul JY-HM360E. Modelul se pretează foarte bine la filmarea de nunți, botezuri și alte evenimente asemănătoare datorită deschiderii maxime a diafragmei f/1,2 și a zoomului destul de generos, de 19x (echivalent 5mm: 29.9-586mm).

Dintre caracteristicile principale se remarcă:
– obiectiv zoom 19x (echivalent 5mm: 29.9-586mm) și o diafragmă maximă de f/1,2 – f/2,8.
– stabilizator optic de imagine (integrat în obiectiv)
– filtru ND cu două poziții
– codec-uri utilizate: HD MPEG2 (35/25Mbps), AVCHD progresiv 1920 x 1080 50/60p (28Mbps), AVCHD 1920 x 1080 50/60i (24/18/9/5Mbps), HD H.264 progresiv 1920 x 1080 50/60p (50Mbps), HD H.264 50/60i (35Mbps), SD H.264 50/60i (8Mbps)
– Înregistrare fișiere în formatele native NLE: MOV (Final Cut Pro), HD/SD, MP4 (XDCAM EXTM), HD, AVCHD
– Microfon stereo incorporat
– Carduri de memorie SDXC/SDHC
– Posibilitatea de preînregistrare a 15 secunde înainte de apăsarea butonului Rec („Retro cache”) pentru a nu rata momente importante la filmare.
– Ecran LCD de 920Kpixeli cu diagonală de 3.5″
– Folosind 2 carduri de memorie, avem la dispoziție trei posibilități de înregistrare: înregistrare serială (după ce s-a umplut primul card, se trece la cardul doi; între timp se poate înlocui primul card cu un altul gol, iar la epuizarea cardului nr. 2 se continuă cu cardul nr. 1); înregistrarea duală, simultan pe ambele carduri; înregistrare de backup: în timp ce pe cardul nr. 1 se înregistrează cu pauze, pe cardul nr. 2 se înregistrează continuu, pentru backup (în cazul în care se ratează ceva important avem la dispoziție întreaga înregistrare).
JY-HM360E este o cameră profesională concepută pentru social functions (adică activități sociale, în primul rând nunți – are funcții specifice unor astfel de evenimente, funcții cum ar fi înfrumusețarea fețelor, selector de scene și moduri de înregistrare).
Pot spune că acest model reprezintă un entry level în filmarea profesionistă de nuntă. Dintre toate camerele prezentate astăzi, acest model nu are posibilitatea de live streaming.

JVC GY-HM200ESB
O cameră video impresionantă.

Compactă, cu o multitudine de funcții, concepută pentru transmisiile în direct a evenimentelor sportive și a știrilor în direct. Camera se conectează la internet prin Wi-Fi sau modem 3G/4G și emite HD instant pe USTREAM sau pe orice alta destinație. Cum se poate realiza emiterea instant pe USTREAM? Puteți citi aici.
Caracteristici:
– Senzor de imagine 1/2.3-inch CMOS; 12,4 milioane de pixeli (din care 9,03 active)
– zoom 12x
– Diafragmă f/1,2-f/3,5
– Înregistrare 4K Ultra HD
– Live 4K UHD output via HDMI
– Filtru ND cu două poziții, 1/4, 1/16
– Sloturi duble SDHC/SDXC
– Telecomandă prin IP via internet
– 9 butoane personalizabile
– Transmisie în direct
Protocol: RTMP, MPEG2-TS/UDP, MPEG2-TS/TCP, RTSP/RTP, ZIXI
Rată de biți: 0.2 – 8 Mbps
Rezoluție: 1920×1080, 1280×720, 720×480, 480×270
Pentru mai multe informații legate de această cameră: First Impressions of the JVC GY-HM200, JVC 4K Pro Handheld Camcorders.

Un exemplu de ceea ce înseamnă broadcast info overlay:

Mai multe informații legate de info overlay găsiți aici.

JVC GY-HM620
Modelul GY-HM620 se prezintă cu un senzor de imagine superior modelului anterior, cu o foarte mare sensibilitate la lumină și un nou ecran LCD ce poate fi folosit mai bine în lumina puternică a zilei.

Caracteristici principale:
– 3 senzori de imagine CMOS de 1/3 inch de 2,5M pixeli, fiecare capabil de a capta la rezoluție full HD (1920×1080), cu procesare pe 12 bit și o sensibilitate excelentă de F12 (60Hz) / F13 (50Hz) la 2000 lucși
– Zoom de 23x, obiectiv Fujinon, diafragmă f/1,6 – f/3,0, distanță focală echivalentă 35mm între 29mm și 667mm
– Procesor de imagine FALCONBRID
– Stabilizator optic de imagine
– Filtru ND cu trei setări: 1/4, 1/16, 1/64
– Vizor optic de 0,45 inch și o rezoluție de 1,22 megapixeli
– Două sloturi de memorie pentru back-up sau înregistrare continuă (SDHC/SDXC)
– Mod de înregistrare Pre Rec (retro) de 15 sec.
– Time Lapse
– Microfon Stereo incorporat

O părere avizată: JVC GY-HM620 Review.

JVC GY-LS300
O cameră video de mână 4K în format Super 35, profesională, care oferă regizorilor de film flexibilitatea de a folosi obiective de calitate înaltă destinate cinematografiei.

Caracteristici principale:
– Senzor AltaSens 4K CMOS format Super 35
– Montură MFT, compatibilă cu un număr mare de obiective, inclusiv foto și video
– Tehnologie JVC proprietara Variable Scan Mapping care permite păstrarea unghiului de vizualizare nativ al obiectivelor de cinema incluzând Super-35, MFT și Super-16.
– Înregistrare 4K UHD la 150Mbps (24p/25p/30p) în format nativ NLE QuickTime (codec H.264)
– Înregistrare Full HD 1080/24p/25p/30p/50p/60p) până la 50Mbps (codec H.264) sau până la 28Mbps (codec AVCHD)
– Filtru ND cu 3 poziții (1/4, 1/16, 1/64)
– Ieșire live 4K via port HDMI
– Ieșire 3G HD-SDI
– 2 intrări audio XLR cu alimentare phantom power
– Control camera și previzionare via IP, editare metadata și upload FTP (web browser încorporat)
Streaming HD care poate utiliza tehnologia Zixi de transmisie cu zero artefacte pe imagine

Păreri avizate: JVC GY-LS300 Review, Testing out the JVC GY-LS300, Review: JVC GY-LS300, Part 2: Image Quality and Deliverables.

A fost o întâlnire extrem de interesantă și o spun cu dragă inimă, chiar dacă nu sunt mușcat de filmări/video. Este bine să fi în pas cu tehnologia, chiar și în acele domenii pe care nu le îmbrățișezi. Oricum, fotografia și cinematografia au multe în comun. Cum am mai spus, cel mai interesant mi s-a părut posibilitățile de transmisie în direct prin wireless și telefonie 3G/4G, posibilitatea de a adăuga text și sigle ca la televiziunile mari, dimensiunile compacte.

Mulțumesc pe această cale Photosetup pentru că mi-a oferit posibilitatea să particip la acest eveniment deosebit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.