Am așteptat să testez un astfel de obiectiv de când am citit pentru prima dată despre el. Laowa 7.5mm f/2 a fost anunțat de producătorul chinez în septembrie 2016. Venus Optics a lansat atunci două obiective aș putea spune similare, unul pentru full frame (Laowa 15mm f/2 FE Zero-D) și altul pentru MFT (Laowa 7.5mm f/2). Producătorul chinez a catalogat obiectivele ca fiind din gama premiu, având specificații „extreme”. Prima impresie despre Laowa 7.5mm f/2 confirmă extrem de aproape ca făcând parte din gama premiu, dacă nu ar fi implementarea oarecum nefericită a parasolarului. Personal cred că 7,5mm f/2 este mai prietenos cu utilizatorul decât 15mm f/2 varianta pe full frame. Decisiv este faptul că la MFT setezi diafragma la f/5,6 și puțin sub infinit și ai cam totul clar, fără a îți mai bate capul cu punerea la punct manuală. La 15mm lucrurile stau altfel, având de a face cu un full frame, unde punerea la punct este mai pretențioasă. În plus, una este să faci clarul prin vizorul optic, fie el și unul mare și luminos, alta printr-un vizor electronic, cu posibilitatea de mărire a imaginii sau focus peaking.

Un adevăr despre producătorul chinez, de unde pentru mine și explicația de ca la noi nu prea se „vinde”, în ciuda calității foarte bune: Laowa nu este un nume foarte bine cunoscut pentru obiective produse de terți, cum ar fi producătorii Sigma, Tamron sau Samyang. Pentru cunoscători însă (se pare că prea puțini la noi), Venus Optics începe să aibă reputația unui producător serios, interesant și inovator. În timp ce scriu aceste rânduri îmi aduc aminte cum am citit despre începutul produselor japoneze de după al doilea război mondial: acestea erau văzute ca și „chinezăriile” de azi. Cred că istoria se repetă și nu va trece foarte mult timp și Made in China va fi similar cu Made in Japan.

Pot spune că totul la obiectivul Laowa este… diferit. Începând de la cutie și până la capac. Cutia îmi aduce aminte de cea pentru telefoanele mobile, numai că este pătrată. Nu este sigilată (în zilele noastre nu prea mai găsești cutii sigilate în domeniul foto), se închide simplu cu ajutorul a doi magneți.

În cutie găsim următoarele: un mic pătrat din carton scris în chineză și engleză, pe post de certificat de calitate, datat în cazul meu 31.07.2017; o cartelă de garanție, scris de asemenea în chineză și engleză, unde seria este trecută de mână, cu pixul (nice touch); manual de utilizare, de asemenea în chineză și engleză. Surpriza a venit din partea obiectivului, mai bine zis modul său de ambalare: în vid! M-a lăsat paf! L-am întors pe toate fețele, să îmi dau seama cum este mai bine să îl scot din plastic. Până la urmă am luat forfecuța briceagului și m-am apucat de treabă.

Construcție
Este una deosebită. Indiferent din ce unghi privești. Parasolarul „minuscul” pare că face parte din corp (sincer, aș fi preferat varianta asta!). Dar atenție: capacul din față este mai „mare”, nu poți scoate sau monta parasolarul dacă capacul este pe obiectiv, indiferent în ce poziție. Parasolarul în sine, în afară de faptul că este minuscul, din metal cu interior „căptușit” cu plastic, nu se prinde foarte ferm pe obiectiv, îi lipsește „clicul” de blocare. Eu unul nu l-am folosit, să nu îl pierd. Din fericire capacul se prinde și se scoate ușor. Odată pus pe obiectiv, nu are cum să cadă, stă suficient de bine „înfipt”.
Versiunea primită pentru testare a fost cea „ușoară” (cu 20 de grame mai ușoară față de versiunea normală), de numai 150g. Unii spun că este o mișcare inteligentă (asta cu greutatea redusă), făcând obiectivul mai atractiv pentru utilizatorii de drone pe sistem m4/3, cum ar fi dronele oferite de DJI.
Ambele inele (punere la punct și diafragmă) sunt manuale. În partea din față avem un filet pentru filtre de 46mm, o dimensiune comună multor obiective MFT.
Montura metalică nu are garnitură de etanșare pentru protecție la praf sau stropi de apă. Unii ar putea spune că este păcat, fiind un obiectiv pur mecanic nu ar păți mai nimic la o mică „stropire”, ceea ce nu se poate spune despre aparat dacă nu există acea garnitură la montura obiectivului.
Laowa 7.5mm are un sistem de punere la punct cu mișcare a blocului optic înapoi, astfel că nu își modifică dimensiunile exterioare (focalizare internă). Inelul de punere la punct are o mișcare de 100 de grade între distanța minimă de focalizare și infinit.
Inelul de diafragmă îngust este poziționat spre corpul aparatului foto, alegerea diafragmei neridicând probleme, fiecare stop remarcându-se printr-un ușor „clic” de blocare. Fiind poziționat cât mai aproape de aparatul foto, riscul de a fi mișcat involuntar este minim, în ciuda dimensiunilor compacte.
Inelul de punere la punct este mai generos ca dimensiune, ore o scală de distanță (atât în ft cât și în m), imediat sub acesta găsindu-se și o scală care indică profunzimea de câmp, scală care este perfect utilizabilă. Ce la obiectivele destinate aparatelor analog, de pe vremuri.
Toate cifrele sunt „pictate”, nu „gravate”, astfel că poate în timp se vor șterge (doar un eventual risc, până acum nu existe date concrete în acest sens, a nu se înțelege greșit).

Caracteristici optice
Cu un unghi de cuprindere de 110 grade se poate spune că este poate cel mai superangular și rectiliniu obiectiv pentru montura MFT. Cine se gândește la Olympus M.Zuiko Digital Ed 8mm 1:1.8 Fisheye PRO… cum spune și numele, este un obiectiv ochi de pește (unghi de cuprindere 180 de grade), nu superangular.
În ciuda dimensiunilor compacte, Laowa 7.5mm încorporează 13 elemente aranjate în 9 grupuri, incluzând-se aici două elemente asferice și trei elemente din sticlă cu dispersie extrem de redusă. Elementul frontal are un strat special hidrofug: Frog Eye Coating.
Diafragma are șapte lamele, iar distanța minimă de punere la punct este de doar 12cm.

Impresii în urma utilizării
În prima zi de utilizare am avut parte de o vreme nefavorabilă unui astfel de demers: frig și vând puternic, cer gri, închis. Atât despre condiții (sunt de părere că atunci când testez un echipament foto ar trebui spus ți în ce condiții l-ai testat, acestea putând fi importante). Cu o seara înainte, după ce am ridicat exemplarul de la F64, m-am „jucat” mai mult. În afara locuinței, condițiile de testare sunt cu totul altele. Am avut ocazia să folosesc de-a lungul anilor mai multe obiective superangulare, multe pentru sistemul 4/3, apoi pentru m4/3, cu sistem de autofocalizare și obiective complet manuale. Nici unul însă rectilinear. Samyang 8mm f/3.5 fisheye pentru Olympus 4/3 FT are un unchi de cuprindere de 139°, totuși este un ochi de pește și distorsionează ca atare. Zoom-urile m4/3 oferă unghiuri de cuprindere 62° – 180°. „Problema” este efectul ochiului de pește.
Pentru cei cărora poate le displace unghiul larg, o mică „poveste”: plimbându-mă prin oraș am dat destul de mult peste situații în care subiectul pe care doream să îl fotografiez era prea aproape pentru a îl avea complet în cadru. Pur și simplu nu mă mai puteam da în spate. Aici ajută un superangular, numai că obiectivul de care aveam nevoie o dădea spre extremă, adică spre ochi de pește. Cu Laowa însă lucrurile stau exact așa cum îmi doresc. Stați, să nu credeți că este lipsit de distorsiuni. Dar acestea sunt cât se poate de minime pentru un 15mm (echivalent format 36mm, aka full grame).

Distorsiunile dintr-o imagine pot fi controlate de utilizator prin înclinarea aparatului și schimbarea unghiului de fotografiere sau ulterior în post-procesare. Pentru cine se gândește la post-procesare, aveți grijă să existe suficient spațiu în cadru.

Dacă nu ai unde să te mai dai înapoi sau nu poți modifica înclinația aparatului pentru că „taie” din subiect, nu ai ce îi face…

Uneori te ajută și decuparea în format 16:9, sau unghiul, pur și simplu.

Avantajul formatului m4/3 față de full frame (format 26mm) atunci când vorbim de obiective superangulare: construcție mică mică (exemplu tocmai acest Laowa), luminozitate mare cu profunzime de câmp mare (deh, la ce tip de fotografii se realizează cu superangularul, nu prea îți faci „griji” cu privire la profunzimea de câmp) – în cazul nostru, avem o diafragmă maximă de f/2, așadar o profunzime de câmp echivalentă cu f/4 (la aceeași cantitate de lumină captată de obiectiv).
Neavând contacte electrice, nu comunică cu aparatul foto. Dacă nu comunică cu aparatul foto, nu vom putea avea în EXIF date despre diafragmă. La aparatele Panasonic va trebui activată opțiunea „Shoot without lens” (declanșare fără obiectiv atașat) pentru a putea fi folosit. La aparatele cu stabilizare în corp (toate modelele Olympus și acum și la unele modele Panasonic) va trebui să setăm manual distanța focală pentru ca sistemul respectiv de stabilizare să poate funcționa corect.
În majoritatea cazurilor am folosit obiectivul setat pe diafragmă f/5,6 și la infinit. Ai nevoie de focalizare manuală la subiectele aflate sub un metru distanță. Punerea la punct manuală nu reprezintă probleme datorită vizorului electronic. Mai în glumă, mai în serios, este obiectivul cu focalizare instant, mai rapid nu se poate! Iar dacă ai un aparat foto cu pro capture te-ai scos rău de tot, cel mai tare din parcare!

Cum am mai spus, din punct de vedere al clarității, depinde mult și pe ce aparat foto îl folosești. Pe EP-2, claritatea este specifică senzorului, subexpunerea constatată în imagini se datorează modului în care aparatul este în măsură să măsoare expunerea atunci când nu primește nici o informație de la obiectiv. Dar mi-a plăcut în toate imaginile tenta de retro.

Ce mi-a plăcut:
* obiectiv compact și ușor
* foarte clar, mai ales în centru (depinde și pe ce aparat este folosit)
* bun de folosit în condiții slabe de lumină
* distorsiuni minime
* vignetarea pentru că personal îmi place
* acceptă filtre cu diametru de 46mm

Ce nu mi-a plăcut:
* Fiind fără contacte electrice, aparatul nu primește nici un fel de date, acesta fiind nevoit să ajusteze singur expunerea. Pe de altă parte însă, în funcție de caracteristicile senzorului de pe aparatul foto, din dezavantaj poate ieși totuși un avantaj, cum este în cazul meu, folosind un EP2.
* Prinderea parasolarului, risc major de pierdere

Reclame

Un gând despre &8222;Test scurt – Venus Optics Laowa 7.5mm f/2 Ultra-Light Version&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.