Stau și mă uit la ecranul alb al editorului de text, asta pentru că nu știu cum și de unde să încep articolul. Nu îmi aduc aminte să fi scris vreodată despre testarea unui card de memorie. Orice început este greu, precum se știe. Pe de altă parte, ce să scrii despre un card de memorie în afară de viteza de scriere și cea de citire, viteze pe care oricum tu, ca simplu utilizator, nu prea ai cum să le verifici. Toate testele pe care le poți face sunt „empirice”, că doar nu ai acasă instrumente de măsură și testare carduri de memorie, nu? Sau da? Ei bine, eu unul nu am și nici nu am de gând să achiziționez!

Sony ne spune pe propriul site că Seria M UHS-II High Speed reprezintă un balans perfect între viteză, putere și valoare. Asta cu viteza am înțeles-o, valoarea de asemenea, dar putere? Dacă ar fi spus rezistență, aș înțelege. De fapt, din punctul meu de vedere, cardurile M UHS-II de la Sony asta îmi inspiră: balans excelent între viteză, rezistență și valoare de achiziție. Adevărul este că un card rapid „golește” mai repede memoria tampon a dispozitivului în care este folosit cu toate avantajele ce decurg de aici. Ajută de asemenea la un transfer mar rapid de date între dispozitive.

Despre cardurile SD în general

Atunci când cumpărăm un aparat foto sau aparat video, cardul este ultima noastră „grijă”. Excepție atunci când ne interesează filmările 4K sau avem un corp în stare să folosească o rafală a la mitralieră. Firește. Cele mai comune probleme pot apare atunci când folosim un card vechi cu un aparat foto nou. Nu că vechiul card ar avea o problemă… Chestiunea ține de viteza de scriere și uneori chiar de viteza de citire. Și nu vorbesc aici neapărat de filmări 4K. Înainte de a cumpăra un card nou recomand aflarea a cât mai multe informații referitoare la aparatul foto în care acesta va fi folosit, în special cele referitoare la cerințele față de cardul de memorie. Majoritatea producătorilor de aparatură foto/video „ascund” sugestiile sub formă de recomandări referitoare la „class” (clasă) și „x rating”. Termeni care nu sunt bine explicați în manualele respective.
Așadar… Clasa. Cardurile SD sunt oferite în patru clase: class 2, class 4, class 6 și class 10. Asta pentru cardurile „normale”. Pentru cele destinate și pentru înregistrări video avem mai multe clase/standarde: NS mode (clasele C2, C4 și C6), HS mode (clasele C2, C4, C6, C10, V6, V10), USH-I mode (C2, C4, C6, C10, U1, U3, V6, V10, V30), USH-II mode (C4, C6, C10, U1, U3, V6, V10, V30, V60, V90), USH-III mode (C4, C6, C10, U1, U3, V6, V10, V30, V60, V90).

Când vorbim de capacitate la cardurile SD, avem cele SD standard (cu o capacitate de până la 2 GB), SDHC standard (cu o capacitate între 2 GB și 32 GB) și SDXC standard (capacitate mai mare de 32 GB). Formatul este FAT 12 și FAT 16 la SD standard, FAT 32 pentru SDHC standard și exFAT la SDXC standard.

Din punct de vedere al vitezei minime secvențiale, avem:

  1. SD: 2 MB/s clasa 2; 4MB/s clasa 4; 6MB/s clasa 6, 10MB/s clasa 10
  2. UHS: 10 MB/s clasa U1; 30 MB/s clasa U3
  3. SDXC Video Speed Class: 6 MB/s clasa V6; 10MB/s clasa V10; 30 MB/s clasa V30, 60 MB/s clasa V60 și 90 MB/s clasa V90.

La modul general, pentru partea de video sunt necesare următoarele:
– Video standard: 2MB/s – 10 MB/s
– Full HD / HD: 4 MB/s – 30 MB/s
– 4K: 10 MB/s – 60 MB/s
– 8K: 30 MB/s – 90 MB/s

Rețineți, valorile de mai sus depind însă și de dispozitiv și de codec-ul video folosit. Citiți cerințele producătorului de echipament foto-video!
(https://www.sdcard.org/consumers/choices/speed_class/index.html)

Cardul Sony testat

Cardurile UHS-II au fost testate de Sony în condiții dure, trecând cu bine probleme la care au fost supuse: căderi și șocuri în condiții aride, reci și cu umiditate crescută.

În privința vitezei de transfer, așa cum spune și producătorul, se pot atinge viteze până la 260MB/s la citire și 100MB/s la scriere. Dacă vă întrebați de ce toți producătorii de carduri de memorie în special spun „se pot” și mai pun și un asterisc după? Depinde în ce dispozitiv este folosit.
Personal, am „testat” cardul primit în două feluri:
1. În cititorul laoptop-ului (a cărui rată de transfer nu o cunosc).
2. În card reader marca Kingston MobileLite G4 USB 3.0 Multi-card Reader, firește introdus într-un port USB 3.0

Am folosit pentru test două „progrămele”, h2testw.exe și SpeedOut_0.5.exe. Nu reprezintă o modalitate științifică, ci una mai degrabă practică.

Rezultatele?
1. În cititorul SD al laptopului am obținut următoarele rezultate:
h2testw.exe:
Viteză de scriere: 16.2 MByte/s
Viteză de citire: 17.6 MByte/s
SpeedOut_0.5.exe:

2.  Kingston MobileLite G4 USB 3.0 Multi-card Reader
h2testw.exe:
Viteză de scriere: 43,3 MByte/s
Viteză de citire: 127 MByte/s
SpeedOut_0.5.exe:

Am luat spre comparație un card de memorie „normal”, un SanDisk UltraSDHC I și l-am testat doar cu SpeedOut_0.5.exe în cititorul intern al laptop-ului. Rezultatul:

Față de cardul Sony… viteza de scriere este la jumătate.

Pentru cei care filmează, Sony spune că pe acest card se poate înregistra fluid filme în 4K și Full HD în formatul XAVC S.

Seria M de la Sony oferă o alternativă mai ieftină la Seria sa G, mă refer aici la cardurile UHS-II. Putem spune că viteza de scriere de 100MB/s este similară cu cea oferită de cardurile de memorie rapide UHS-I (exemplu Sony SDHC SFUX cu 94MB/s sau Sony 32GB UHS-1 U3 SFUZ cu 95MB/s), dar viteza de citire este aproape de trei ori mai rapidă decât cel mai rapid card USH-I. Noul card USH-II este compatibil cu dispozitivele UHS-I sau SD Standard, viteza va fi însă limitată la aceste standard suportate.

Cardul M face parte din clasa U3, ceea ce înseamnă că poate menține constant o rată de scriere de cel puțin 30MB/s, perfectă pentru înregistrări video full HD și 4K. Seria M este perfectă și pentru fotografi, rata de scriere de 100MB/s asigură fotografierea în rafală maximă.

Sony Seria M 32GB SDHC UHS-II U3 este un card rezistent la apă, praf, temperaturi extreme, la UV, raze X și câmp magnetic. Sony oferă de asemenea un program de recuperare de fișiere, MCFileRescue.

Cât privește rezistența la condiții extreme, se referă cu siguranță la depozitare și transport. Nu poți pretinde o astfel de rezistență atunci când este folosit, normal. Producătorul specifică foarte clar: în condiții non-condens. Cât privește temperaturile de operare, acestea sunt între -25°C și 85°C (non/condens). O chestiune universal valabilă: toată aparatura rezistentă la apă și praf NU este imună la condens. Vorbim doar de electronică, nu?

Sony Seria M 32GB SDHC UHS-II U3 este oferit de magazinul F64 aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.