Despre unii, despre alții raportați la Olympus E-M1X

24 ianuarie 2019. Olympus anunță noul său vârf de lance, Olympus E-M1X. Caracterizare varianta ultra-compactă: un corp mare cu un senzor mic. Și de aici încep părerile. Din păcate, din punctul meu de vedere, majoritatea total neavizate. Vorbesc unii pentru care mărimea senzorului, nivelul cât mai scăzut al zgomotului de imagine, autofocalizare mai rapidă ca viteza luminii înseamnă totul în viața lor. Nu știu dacă să le plâng de milă sau să le urez viață cât mai puțin pixelată.

Cunosc destul de bine sistemul Olympus, încă din era lui E-500. Pe vremea aia nu scriam despre aparatură foto, eram preocupat de altele. Iubesc fotografia de când eram pe băncile liceului. Ca orice bătrânel care se respectă, am început cu analogul. Alb-negru. Color era pentru aleși. Laboratorul era în toaleta de serviciu. Mărirea pe hârtie fotografică de la A3 în sus se făcea pe orizontală, cu hârtia prinsă de ușa scoasă din țâțâni. Ce vremuri, hahaha.

Pot spune, fără să ezit câtuși de puțin, că am experiența tehnică necesară încât să îmi dau cu părerea.

Partea bună, pentru mine, este că nu sunt „afiliat”, acest lucru dându-mi libertatea de a scrie cum și despre ce vreau sau pot. Nu sunt legat contractual de un producător sau altul. Până acum nu știu dacă am scris într-adevăr de rău despre un aparat foto sau obiectiv. Că o aparatură foto nu mi-a plăcut în mod deosebit, asta este altceva. Poate cel mai important: ceea ce scriu reprezintă părerea mea personală și trebuie luată ca atare. Nu dețin și nici nu cred că voi deține adevărul absolut. Cine gândește altfel ori este încrezut, ori slab cu duhul.

Pentru mine este cât se poate de clar că E-M1X nu este pentru oricine, chiar dacă unii sau alții ar avea puterea financiară de a achiziționa unul. Valabil pentru oricare alt aparat foto din vârful de gamă. Un profesionist știe ce cumpără, în comparație cu cățelușii care doar latră. În plus, nu poți folosi un vârf de gamă fără a avea obiective și alte accesorii pe măsură. Iar asta impun costuri foarte mari.

Cei din diferitele tabere mi se par a fi exact ca vulpea din fabula cu corbul. Sau vulpea și strugurii. Da, așa este, E-M1X este prea acru…

Citesc și eu, ca tot omul mușcat de fotografie, cam ce scriu unii și alții. Mai ales comentariile. Acestea oferă o imagine cât mai fidelă posibilă la cum gândesc marea masă a contemporanilor. Interesant. Nu stau acum să fac teoria chibritului, mi-ar lua prea mult timp și energie și chiar nu se merită.

Am citit și văzut cum majoritatea este dezamăgită de noul aparat foto de la Olympus. Este de „admirat” energia depusă în a scrie comentarii despre un aparat pe care nici măcar nu l-ai ținut în mână, darămite să îl fi folosit, fie și numai pentru o jumătate de oră! M-a amuzat un video de pe un site prestigios de review-uri: cum s-au putut face fotografii handheld la 1/30s și cu cât entuziasm. Cu o combinație de stabilizare atât în corp, cât și în obiectiv. Alo, tovarăși, pe bune? Cu E-M1 Mark II am reușit timpi de expunere de 10 secunde cu aparatul ținut în mână, cu mâinile sprijinite de corp. ce-i drept, cu obiectivul 12-40 2.8 Pro la 12mm.

Se tot bate moneda pe urmărirea subiectului. Omenirea a ajuns din păcate să depindă din ce în ce mai mult de…. tehnologie. Indiferent dacă este vorba de autovehicule sau altceva. Nu pot să trec cu vederea, în acest context, o problemă a unui șofer cu o anumită marcă de mașină, care se vaită că sistemul din vehiculul respectiv nu depistează și nu afișează semnele de circulație pe ceață! Pe bune? Este dus, săracul. O fi luat carnetul de conducere pe bune? Stați, nu este din RO, ca să fie clar. Bei nene, atunci de ce ne miră că analfabeții pe bune iau examenul scris de la școala de șoferi? Altul, că senzorul de ploaie declanșează din când în când fără ca să plouă? Oare ăsta în cauză a auzit de butonul de oprit? Pentru cine este mai pasionat… senzorul respectiv este unul mult mai sensibil decât la modelele anterioare, asta pentru a regla cât mai bine ștergătoarele în funcție de cantitatea de ploaie/apă: timpul pentru modul de intervale, treapta de ștergere etc. Dar deh… omul se vrea servit. Efortul de a gândi și de a acționa este prea mare!

Așa și cu aparatura foto. Trebuie să le avem pe toate. Și dacă se poate, la un preț, domnule, pe care să îl poată plăti oricine. A, să nu uit, aparatul trebuie să și gândească în locul nostru.

În cele câteva articole de pe prestigioasă pagină de web NU am primit nimic despre cât de util este, de exemplu, joystick-ul, sau cât de bine sunt amplasate butoanele de comandă, cât de accesibile sunt, nu s-a vorbit de durata de viață a obturatorului de până la 400.000 de declanșări, cât de precis este senzorul GPS și multe altele.

Ce s-a trecut cu vederea: toate testele și imaginile captate cu E-M1X sunt realizate cu aparate din pre-producție! Capisci?

Singurul review care a prezentat într-adevăr noutățile este cel al lui Robin Wong. Îl puteți citi aici.

Pentru că tot am adus vorba de joystick: aparatul memorează poziția punctului de focalizare separat pentru poziția verticală și cea orizontală.

Altă „găselniță”: Wi-Fi Tethering. La versiunile de top anterioare, acest lucru este posibil doar prin cablu.

Funcția GPS. Eu unul așteptam de mult o astfel de implementare. O folosesc pe 6D ori de câte ori merg în concediu sau fotografiez prin oraș pentru a îmi ușura localizarea.

Faptul că pot bloca orice buton sau rotiță de pe corpul aparatului este un mare mare plus!

Wong face vorbire și de expunerile lungi cu aparatul ținut în mână. Nu mă miră absolut deloc faptul că poți folosi aparatul în mână la un timp de expunere de 15 secunde!

Mă bucură faptul că Olympus oferă acum posibilitatea de a încărca acumulatorii și direct în cameră, prin portul USB-C.

Din punct de vedere al construcției, butoanele de comandă au o suprafață diferită, pentru o identificare mai bună în modul „orb”. Protecția la praf și stropi de apă a fost extinsă la portul cablului de declanșare, microfon și căști. S-a implementat un sistem de evacuare a căldurii, iar filtrul SSWF a fost îmbunătățit cu un strat special care împiedică depunerile.

Chiar dacă vizorul electronic nu oferă o rezoluție mai mare, are însă un factor de mărire mai mare, de 0,83x.

Pentru cine dorește să vadă diferențele între E-M1X si E-M1 Mark II:
https://www.olympus.co.uk/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/e_m1x_comparison.html

Olympus a anunțat, odată cu E-M1X și alte „chestii” interesante: un teleconvertor 2x, un bliț nou, FL‑700WR, Wireless Commander FC-WR and Wireless Receiver FR-WR, M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO.

Mă opresc aici. Sper că voi avea prilejul să testez noul model.

Multă inspirație!

Sorin Voicu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.