Citesc și îmi este greu să fiu „îngăduitor”. La început d an s-au „lansat” două aparate foto mirrorless din două categorii total diferite, din aproape toate punctele de vedere. Și mai interesant, de la producători care îmbrățișau (și cred că îmbrățișează și în continuare) aceeași montură: m4/3. Unul este Olympus, celălalt Panasonic.

Panasonic a decis să colaboreze cu alți doi producători de aparate foto: Leica și Sigma, din punctul meu de vedere producători ai căror aparate foto sunt mai puțin populare printre masa mare de fotografi amatori și profesioniști. Explicația: Leica este un produs de lux, Sigma (pe partea de aparatură), mai „neconvențional”. Rezultatul: un full frame pe care majoritatea l-a caracterizat ca fiind imens, cel puțin din două puncte de vedere: dimensiune/greutate și preț. De unde un întreg val de „nemulțumiți”, pe care nu îi voi înțelege nici dacă m-ar plăti! Ăștia, nemulțumiții, fac parte din cei cu o stimă de sine dusă până la absurd, eu îi numesc cu sindromul de „buricul pământului”. Din punct de vedere al marketing-ului, situația este cum nu se poate de „extraordinară”. Din punctul de vedere al unuia care a îmbrățișat fotografia din pură pasiune, un lucru care îți lasă un gust amar, asta dacă ești și o fire mai sensibilă.

Mi-am zis, citind în ultimele zile, atâtea și atâtea despre cele două aparate, că nu se mai poate, hehehe. Musai să zic și eu ceva, să mă descarc.
Așadar, Panasonic intră în competiția full frame venind de pe m4/3. Un pas uriaș, atât la propriu, cât și la figurat. Și nu cu un mirrorless full frame „compact”, ci cu unul „monstru” – cel puțin așa spune lumea, eu aștept să îl pot testa (speranța moare ultima). Întrebarea pe care și-o pun mulți, printre care și cei care doresc să promoveze cât mai bine noua gamă: frate, cărui public i se adresează, făcând firește abstracție de partea financiară? Cei care folosesc deja full frame, au avut și au de unde alege, variantele sunt gârlă. Și care ar fi motivul să părăsească „brandul”, să facă trecerea la Panasonic? Cei care au deja „truse” Panasonic (format m4/3), sunt dispuși să migreze în tabăra full frame Panasonic? Care ar fi motivele să o facă? Cele două sisteme sunt așa de diferite, nici vorbă de o „compatibilitate”. Majoritatea posesorilor de m4/3 au ales această montură datorită unor caracteristici pe care nu le găsesc nici la formatul APS-C, darămite la full frame! Ce categorie de fotografi ar putea fi interesați de Panasonic full frame? Bingo! Gândul te duce aproape instant (nici chiar ca Ness-ul) la cei care fotografiază evenimente. Aici nu pot să nu fac o paranteză… e prea haioasă să nu… Am aflat, pe surse (SIC!), că au început să vină în service fotografi care trăiesc din fotografia de eveniment (nunți, botezuri, cumetrii) cu aparate în service pe motiv că nu mai funcționează bine, cu diverse „bube” și „bubițe”. În servici însă s-a constatat, cu mare stupoare ași spune, că respectivi au încurcat setările și, neștiind cum să reseteze aparatul la setările din fabrică, au butonat și setat de nu au mai știut de ei, făcând aparatul să nu mai poată fi folosit așa cum sunt ei obișnuiți: iAuto, Auto și în cel mai bun caz, P! Bei, pe bune? Da, chiar așa, senzațional și în direct! Doamnelor și domnilor, ăștia suntem! Paranteză la paranteză: am fost și eu la un botez… nu ca fotograf (precizez care nu cumva să mă ia divizia de „Șo pe fotografi și cameramani” a fiscului la ochi)… Zice la un momentan un mesean: bei, fii atent, vine cea mai tare fotografă (a maneliștilor, cred, că toată noaptea numai manele am auzit și, la naiba, nu am avut dopuri pentru urechi sau casca auditivă pentru construcții!). Curios, am vrut să văd cu ce fotografiază. Cu un Cxxxx clasă medie și blițul pop-op. Nu am îndrăznit să văd pe ce mod. Acum, să nu fiu înțeles greșit, afirmația a făcut-o un mesean, iar eu sunt convins că un fotograf bun se poate descurca la o nuntă și cu un astfel de setup. Revenind la informația de pe surse… Nici acum nu prea îmi vine să cred.  Firește, cei din service au făcut o resetare. Aparatul foto nu avea nimic!
Buuun… fotografi de nuntă datorită combinației 2 în 1, filmare și fotografiere. Corect. Numai că… încearcă să folosești un aparat greu pe toată perioada cât ține un astfel de eveniment. La câte evenimente am luat parte, cameramanii ori aveau un mic monstruleț ținut pe umăr, ori ținut pe monopied. Cât privește fotografii, nu am văzut până acum pe cineva cu un „monstru” de aparat foto, gen Nikon D5!
Așadar, categoria asta de fotografi este cu semn de întrebare.
Altă întrebare… fotografii de presă. Ups, stați așa, ăștia sunt pe cale de dispariție. Datorită conjuncturii. Păcat, ăștia chiar ar merita a fi luați în considerație, dacă este să facem abstracție de numărul mic de publicații de la chioșcurile de ziare. Iar pentru online, nu ai nevoie mare de full frame.
Fotografii de natură și peisaje. Bingo! Iată o categorie care merită toată atenția. Oare câți fotografi avem noi în România care ar intra strict în această categorie? Eu unul habar nu am. Personal, este o categorie de fotografi pe care îi admir cu toată stima. Mă refer la cei într-adevăr profesioniști. Nu stau acum să vorbesc despre cum se face fotografia de natură, mai ales cea de păsări și animale. Doar atât: pentru a capta fotografii „de revistă” nu te plimbi de colo colo prin coclauri, ci stai la pândă (aș zice cam peste 70%). Camuflat, alea alea. Deci, nu contează așa mult greutatea. Contează optica, calitatea senzorului și viteza de focalizare. Părerea mea. La peisagiști nici nu îmi fac probleme, sunt în stare să fotografieze și cu aparate foto format mediu! În consecință, o categorie de luat în seamă.
Fotografii de spectacole și cei de pe platourile de filmare. Da, ar putea fi o altă opțiune. Dacă mai există așa ceva în România. Eu cred că da. Numărul lor îmi scapă acum (hehehe).
Fotografia de sport. O altă opțiune, dar aici lupta între branduri este acerbă. Succes, Panasonic!
Fotografii amatori cu dare de mână… în România, specie rară (nu îi iau aici în calcul pe cei „bling bling”). Apropo, fază haioasă la un șou aviatic: un împătimit cu un Dx (parcă), pus pe un monopied (cu ditamai bazooka de obiectiv), trăgea in rafală… Zgomotul produs de obturator… mitralieră AKM, ce mai! Unul de lângă el, deranjat de faptul că fotograful avea aparatul destul de aproape de urechea lui, se ia la harță: Du-te domnule cu mitraliera de aici! Adevărul este că auzeam și eu obturatorul, la câțiva metrii buni distanță de grupul respectiv. Categoria: fotograf amator cu dare de mână. Nu că mă deranjează, bravo lor. Legat de noul full frame de la Panasonic: astfel de fotografi amatori cu dare de mână sunt rari la noi.
Pentru România este greu de dat un răspuns referitor la grupul țintă pentru full frame Panasonic. Cei care au optat și care au nevoie de full frame sunt deja pe Nikon, Canon sau Sony. Dificil…

 

Olympus a lansat modelul OM-D E-M1X. Alt monstru de aparat foto. La propriu și la figurat. Cu un public țintă și mai restrictiv decât Panasonic. Și aici mulți cu același sindrom de „buricul pământului”. Ce nu înțeleg aceștia, sau ce nu vor să înțeleagă, M1X este un aparat cu totul și cu totul aparte, care nu se adresează tuturor. Încorporează o tehnologie nouă, unele dintre opțiuni nu le-am mai depistat până acum la alte aparate foto.

În altă ordine de idei, datorită aceleași monturi ca la celelalte modele m4/3, numărul celor care ar fi dispuși că achiziționeze un M1X ar putea fi mai mare decât cei care s-ar orienta spre Panasonic full frame.
În primul rând pasionații de fotografia în natură. De ce? Mă gândesc la duritatea corpului, ca să zic așa (ploaie, praf, nisip, ninsoare, temperaturi scăzute). Și aici, aștept să pot testa un exemplar, sunt curios în privința sistemului de autofocalizare.
Producătorul afirmă că noul M1X este orientat spre fotografia de sport, un teren „periculos”, având în vedere că piața este deja acaparată de producătorii clasici de full frame.
Cum am mai spus, s-a implementat multă tehnologie nouă. Mulți oameni serioși sunt de părere că noul aparat al celor de la Olympus este un fel de aparat de test pentru public. Cu siguranță că noile tehnologii, odată testate în teren, vor fi implementate în viitoarele aparate foto Olympus din vârful de gamă (sau nu numai și nu numai pentru Olympus).
Și aici m-am blocat. Nu îmi vine în minte altă utilizare. Nu are rost acum să înșir pentru ce nu este adecvat, deși unii mai încăpățânați din fire ar putea să îl folosească la aproape orice gen de fotografie, voință să fie!
Din câte îmi dau seama din specificații și tehnologie: E-M1X este un aparat dat naibii, ieșit din tipare. Așa ceva întotdeauna „sperie” publicul larg. Discuțiile se aprind, ca apoi să se stingă după o perioadă. Dar ceva tot rămâne în subconștient. Aha, Olympus, ăia cu…
Lumea are năravul să uite. Iar tinerii din ziua de azi o ard cu altceva. Istoria nu este pentru ei, prea mult de citit. A spus-o până și un fost profesor de la UNATC (București). Cei într-adevăr pasionați cunosc însă „poveștile” aparatelor foto.
Un singur lucru de reținut despre Olympus: este altceva.

Din discuțiile purtate, mulți se miră de noul Olympus. Toată această discuție mă face să zâmbesc. Lumea se așteaptă excesiv ca un producător sau altul să vină cu produse „mănușă” pe ceea ce își dorește piața, respectiv măria sa individul. Mă întreb, unde este îndrăzneala care a adus de-a lungul vremii la atâtea inovații? Sigur, este mult mai comod să te ascunzi după profit, toată lumea este înnebunită să facă câți mai mulți bani, bani și iarăși bani. Nu că ar fi chiar așa de rău (hehehe), fără bani, nu ai resurse pentru cercetare. Din nou, este mai ușor să faci bani decât să inventezi ceva. Pentru asta îți trebuie cap serios, nu glumă, ai nevoie de cunoștințe, studii, timp. Paranteză: am un amic căruia îi merge mult mai bine decât mine, dar care nici nu a terminat liceul. Și nu este de bani gata, s-a luptat pentru fiecare bănuț. Nici incult nu este. Dar… nu îi poți cere să fie savant. Depinde și din ce perspectivă privești lucrurile.
Eu unul nu îmi fac griji pentru Olympus. Chiar dacă, să spunem, va ieși de pe piață… va rămâne în istoria fotografiei ca un deschizător de drumuri. Un alt amic, deunăzi, spunea că sunt alții care profită de pe urma inovațiilor celor de la Olympus. Așa e viața. Noi, ăștia de ne dăm cu părerea, nu avem de unde să știm cât au profitat și cum au profitat ceilalți producători de aparate foto de pe urma inovațiilor celor de la Olympus. Cum ar fi dacă Sony nu ar fi furnizat senzorii de imagine și altora? Asta ca să dau un exemplu.
Eu unul mă bucur de orice „trăsnaie” a celor de la Olympus. Și nu văd de ce alții nu o fac… Dar asta este treaba lor.

Pentru că trăiesc în România… Și are legătură cu aparatura foto și cu „lansările” din acest început de an. Într-un fel…

Încerc să creionez pe scurt o afacere de succes: s-a început, așa se spune, din pasiune. Pasiunea și un simț cât se poate de autohton al afacerilor au dus la apariția unui brand pe piața foto din România. Totul a mers din ce în ce mai bine. Mă mândream că avem și noi ceva bun legat de fotografie. Până când a venit „decontul”: imposibilitatea de a trece de anumite bariere și ceva și mai dureros pentru cei sensibili: totul pare a fi fost praf în ochi… Oare așa suntem noi, românii, când doi pornesc la drum, mai devreme sau mai târziu unul va ține hăis, celălalt cea? În povestea mea, ambii au ajuns într-un punct unde începe să se așterne praful, la figurat, iar pe un segment și la propriu.
Informația… este putere și se plătește, vorba celor care se ocupă cu politica. Lipsa ei…
Ca tot românul, atunci când vine vorba de informație legată de foto, o culeg din afară (trăiască internetul!). Aș fi preferat să o iau de la noi, unii au un har de a prezenta o noutate mai pe sufletul nostru. Aș, de unde! Afacerea creionată… cu un potențial chiar mare… s-a împotmolit în mocirla puterii banului. Acum spuneți voi, cum naiba să nu te întrebi: două firme de renume, două lansări / anunțuri, unul după altul. La noi, deh, porumbelul ajunge cu întârziere… La zile bune distanță, apare, în sfârșit știrea, chiar „răspândită” pe mai mult de un articol, despre Panasonic. Și nimic despre Olympus. Voi la ce vă gândiți? Eu, la chestii pur românești. Dintre cele urâte.
Și ca să închei creionarea: totul a început cu un desen frumos și s-a terminat cu o hașurare cu negru a tot ceea ce s-a realizat până acum. Atât s-a putut… Deh, s-au vrut certificări… de parcă astea te relansează…

O să mă acuze unii să sunt naiv, că așa-i în afaceri. Banul vorbește! Dar ce te costă să dai măcar un copy-paste la un comunicat de presă? Cât timp îți ia? Hai măi, pe bune? Halal!

Dar gata, că simt că îmi pier timpul degeaba cu astfel de gânduri așternute aici.

***

Comunicat de presă Olympus

Olympus extinde gama de echipamanete destinate profesioniștilor cu o nouă cameră OM-D și obiective tele suplimentare

Noul OM-D E-M1X pune în prim plan nevoile utilizatorilor profesionişti prin fiabilitate și performanțe îmbunătățite

Bucureşti, 28 ianuarie 2019 – Olympus lansează noul model OM-D E-M1X, o cameră foto proiectată ținând cont de nevoile utilizatorilor profesioniști în ceea ce privește fiabilitatea, viteza, precizia și calitatea imaginii. E-M1X rămâne în continuare ataşată promisiunii Olympus de a oferi cel mai ușor și compact sistem foto mirrorless din clasa sa.

Prin construcţia sa, noul model din gama OM-D profesională pune în evidență potențialul formatului de senzor Micro Four Thirds și este dotată cu cele mai noi tehnologii imagistice, totul într-o carcasă robustă cu grip vertical integrat ce ajută la îmbunătăţirea fiabilităţii şi a modului de operare, în toate condițiile de utilizare.

Dispunând de cel mai performant1 sistem de stabilizare a imaginii (IS) din lume, de un sistem de focalizare automată (AF) reproiectat și rapid, precum și de două procesoare de imagine TruPic VIII care permit o reacție ultra-rapidă și fotografii High Res din mână, această cameră extrem de puternică oferă un mix irezistibil de caracteristici impresionante și portabilitate.

Împreună cu obiectivele Olympus de rezoluție înaltă, din linia M.Zuiko, oferă imagini de înaltă calitate și își dezlănţuie adevăratul potenţial, în special pentru domeniile în care portabilitatea, viteza și fiabilitatea sunt absolut esențiale – precum fotografia wildlife, fotografia de documentare și fotografia sportivă.

E-M1X se alătură familiei Olympus la doar doi ani de la introducerea unor repere de referință în categoria camerelor profesionale – modelul OM-D E-M1 Mark II, noile obiective M.Zuiko PRO și lansarea serviciului Olympus PRO. Datorită grip-ului vertical integrat, a unui corp ce beneficiază de cel mai bun sistem de protecție din lume2  împotriva prafului, stropirii și înghețului, precum și a unei serii de noi caracteristici solicitate de fotografi profesioniști, E-M1X oferă un control fără precedent, ergonomie, stabilitate și rezultate profesionale în orice condiții de vreme.

Folosind un nou senzor giroscopic, Olympus a îmbunătățiti renumitul său sistemul de stabilizare a imaginii pe 5 axe, reușind compensarea cu până la 7.5 trepte de expunere1. Sistemul de focalizare automată a fost reproiectat în întregime, oferind puncte de focalizare suplimentare și o nouă funcție de detectare inteligentă şi urmărire automată a subiectului. Capabilitățile de fotografiere la mare viteză au fost îmbunătățite, fiind adăugat şi modul de fotografiere cu efect anti-pâlpâire. Pe lângă acestea, regăsim şi fotografierea High Res din mână, funcționalitatea de filtru Live ND, un meniu personalizabil, capabilitatea de alimentare și încărcare prin portul USB, precum și două sloturi pentru carduri SD UHS II. Folosit împreună cu obiectivele de înaltă calitate M.Zuiko, cu noul bliț wireless și software-ul de gestionare a imaginii „Olympus Workspace”, E-M1X este instrumentul perfect pentru a obține rezultate profesionale și a lucra cu acestea.

 

Un nou standard în durabilitate, siguranță și operabilitate

Datorită unui grip vertical integrat, E-M1X oferă acel plus de siguranță în manipulare și fiabilitate, pe care mulți profesioniști îl căutau. Deoarece designul este același, atât pentru gripul vertical, cât și pentru cel orizontal, utilizatorii se vor bucura de aceleași mișcări intuitive ale mâinilor atât pentru fotografierea în mod portret, cât și în mod peisaj.

Dispunerea, forma și înălțimea butoanelor au fost complet reproiectate pentru a oferi control uşor şi rapid al funcţiilor atunci când se utilizează vizorul. Acesta din urmă, dispune de un nou design optic, cu factor de mărire de 0.83x (echivalentul a 35mm). Un selector multiplu de tip joystick este inclus atât în poziția orizontală, cât și în cea verticală, astfel încât utilizatorul să poată modifica rapid zonele de focalizare. Mai mult, pârghia poate fi comutată acum și în modul C-lock, pentru a permite blocarea comenzilor în poziție verticală și blocarea doar a comenzilor selectate.

Fiind echipată cu renumitului sistem de etanșare OM-D, cel mai bun din lume la acest moment, camera a trecut cu brio testele interne2 Olympus împotriva stropirii. Aceste teste sunt mai riguroase decât IPX1, de aceea oferă utilizatorului garanţia utilizării în cele mai severe condiții meteo. Rezistența la praf, stropire și îngheț2 este menținută chiar și atunci când se conectează telecomanda, microfonul sau căştile.

Sistemul cu senzori pentru reducerea prafului este dotat acum cu un filtru cu unde supersonice (SSWF) îmbunătățit, care vibrează de 30.000 de ori pe secundă, reducând și mai mult(cu până la 10x), posibilitatea ca praful sau murdăria să compromită fotografiile sau echipamentul. Fiabilitatea acestui model este reliefată şi de construcţia special a carcasei, capabilă să disipe eficient căldura excesivă ce apare la înregistrarea de filme sau în timpul fotografierii secvențiale, în timp de obturatorul oferă o duartă de viață net superioară, de 400.000 de acționări.

Durata de funcţionare este si ea îmbunătăţită, printr-un sistem de inserție de tip cartuș, cu doi acumulatori de tip BLH-1 (utilizat și la E-M1 Mark II). Astfel, cu ajutorul acestora, utilizatorii pot capta până la 2.580 de imagini înainte de a fi necesară reîncărcarea lor. Dispunând de un sistem de alimentare și încarcare prin USB de tip USB Power Delivery (USB-PD), de la surse cu putere de până la 100 W, cei doi acumulatori din corpul camerei pot fi încărcați complet în aproximativ două ore.

 

Sistem de focalizare automată reproiectat, pentru confort, viteză și precizie optime

Sistemul AF de la OM-D a fost complet reproiectat pentru E-M1X. Construit pe același tip de senzor AF cu detecție de fază şi 121 de puncte în cruce, care a fost implementat la OM-D E-M1 Mark II, algoritmul AF a fost regândit și a fost mult îmbunătățit. Mai mult, E-M1X utilizează informațiile AF din imagini deja înregistrate pentru a permite urmărirea rapidă a mișcărilor imprevizibile și a modificărilor de viteză ale subiectului.

Pentru modelul OM-D E-M1X sunt disponibile diferite setări AF suplimentare, inclusiv diferite moduri țintă AF (acum existând și grupuri cu 25 de puncte de focalizare) și setări personalizate ale poziției zonei AF atunci când țineți camera vertical sau orizontal. Punctele de focalizare pot fi mutate rapid cu noul selector multiplu (joystick).

O nouă caracteristică de detectare inteligentă a subiectului, permite sistemului AF să detecteze automat subiecte specifice (motoare sport, aeronave, trenuri), focalizând și urmărind zona optimă, astfel încât utilizatorii să se poată concentra în întregime asupra compoziției.

Cu un sistem AF cu modificarea limitei în lumină scăzută ce permite reducerea a până la -6 EV trepte de expunere, E-M1X vă scapă de grijile fotografierii în lumină slabă

 

Performanță de mare viteză și o calitate excelentă a imaginii

Viteza și calitatea imaginii noului E-M1X sunt date de senzorul Live MOS de 20.4 MP care dispune de o nouă acoperire şi o mai bună sensibilitate, precum și de cele două procesoare de imagine TruPicVIII, de mare viteză, ce îmbunătățesc factorii fundamentali de performanță, precum timpul de pornire și timpul de revenire din modul de repaus. Includerea a două procesoare de imagine, contribuie nu numai la creșterea rapidităţii, ci și la suportul pentru două sloturi de carduri SD UHS-II, de mare viteză. Astfel, utilizatorul poate folosi cele mai recente funcții de fotografiere, precum Fotografia High Res din mână, filtrul Live ND și focalizarea automată cu detectarea inteligentă a subiectului.

La dezvoltarea lui E-M1X, inginerii Olympus au evoluat sistemul de stabilizare a imaginii, prin introducerea unui senzor giroscopic îmbunătăţit, reuşind să ofere unul dintre cele mai performante sistem de compensare disponibile în lume. În combinație cu un obiectiv M.Zuiko IS PRO, această tehnologie permite sincronizarea sistemulului de stabilizare a imaginii pe 5 axe IS și compensarea a până la aprox. 7.5 trepte de expunere1, eliminând necesitatea utilizării unui trepied și facilitând fotografierea liberă, din mână, în condiții diverse.

Folosind funcţia de blocarea AF, E-M1X oferă posibilitatea de fotografiere secvențială de mare viteză, cu maxim 60 de cadre pe secundă, pentru captarea acelor momente de fracţiuni de secundă pe care ochiul uman nu le poate vedea. Prin activarea funcţiei de urmărire AF/AE, se poate ajunge la maximum 18 cps.

Modul Pro Capture al camerei oferă posibilitatea înregistrării a până la 35 de cadre retroactiv de la momentul acționării complete a butonului de declanșare. Această caracteristică, apeciată deja de utilizatorii modelului OM-D E-M1 Mark II, este ideală pentru fotografia de acțiune, unde mişcarea subiecşilor este una imprevizibilă.

În plus față de imaginile de înaltă rezoluție de max 80MP care pot fi captate la fotografierea High Res cu trepied, la E-M1X este disponibilă facilitatea de a face fotografii HighRes din mână: concepută pentru fotografii care nu doresc să fie limitați de utilizarea unui trepied, prin această funcție se generează o singură fotografie de înaltă rezoluție echivalentă uneia captată cu un senzor de 50M – fără urme de neclarități cauzate de mișcarea mâinii.

O nouă funcționalitate Live ND încorporează efecte de fotografiere cu timpi lungi, similară cu cea obţinută la utilizarea unui filtru ND. Scena poate fi revizuită în vizor, iar efectul poate fi editat înainte ca utilizatorii să facă fotografia. Efectele pot fi setate pe cinci nivele: ND2 (echivalent unei trepte de expunere), ND4 (2 trepte), ND8 (3 trepte), ND16 (4 trepte) și ND32 (5 trepte).

 

Capabilități de filmare și alte caracteristici

Pe lângă funcţia principal, de fotografiere profesională, noul E-M1X este şi un maestru al filmării, dispunând de toate caracteristicile suplimentare necesare unui videograf. Astfel, noul model oferă capabilităţi de înregistrare video în format Cinema 4K (C4K, 4096 x 2160), oferind videografilor nu doar cea mai mare rezoluție de înregistrare din prezent, dar și o mai mare flexibilitate în ceea ce privește procesul de postproducție. Puternicul sistem de stabilizare pe 5 axe IS și stabilizarea electronică permit înregistrări video rafinate 4K și C4K, din mână, cu trei nivele selectabile pentru compensarea mișcării, în funcție de poziția și mișcarea fotografului.

Pentru a contracara schimbarea condițiilor de iluminare tipice în timpul filmărilor de documentare și din natură, E-M1X suportă fotografierea cu log. OM-Log400 oferă filmări fără pierderi de detalii în zonele cu foarte multă umbră sau lumină și o mai mare libertate pentru creativitatea video, prin gradarea culorilor.

În plus, filmările de mare viteză cu 120cps sunt suportate acum în format Full HD, existând capabilitatea de filmare cu calitate cinematografică, cu percepția unei mişcări lente.

OM-D E-M1X conține un senzor GPS încorporat, senzor de temperatură, manometru și busolă, denumite colectiv „senzori de câmp”. În plus față de informațiile despre locație, cum ar fi longitudinea și latitudinea, acești senzori detectează și înregistrează temperatura, înălțimea și direcția camerei pentru a adăuga informații detaliate de fotografiere la imagini.

Dispunând de caracteristică de fotografiere cu efect anti-pâlpâire, camera detectează frecvența de pâlpâire a surselor de lumină artificială și sincronizează obturatorul pentru a minimiza inconsecvențele de expunere și de culoare între cadrele secvențiale. Detectarea pâlpâiriii suprimă apariţia dungilor, care pot apărea la utilizarea modului silențios (cu obturator electronic) și la înregistrarea filmelor, astfel încât utilizatorii să poată ajusta cu finețe viteza obturatorului.

Un nou mod de lucru pentru captură Wi-Fi permite fotografierea asistă de un calculator, chiar şi fără cablu și face posibilă transferul wireless al imaginilor către un computer cu software-ul de control al camerei „Olympus Capture”.

 

Preţ şi disponibilitate

OM-D E-M1X este compatibil cu gama de obiective profesionale Micro Four Thirds şi accesorii de la Olympus, inclusiv gențile de cameră special concepute, blițurile electronice și accesorii pentru acestea.

OM-D E-M1X va fi disponibil începând cu sfârşitul lunii februarie în varianta body la un RRP de 13 999 lei.

Ca la orice cameră și obiectiv Olympus, E-M1X poate beneficia de o extensie gratuită de garanție6 de șase luni, la înregistrarea produsului prin intermediul platformei MyOlympus la www.my.olympus.eu.

 

Accesorii selectate

Împreună cu E-M1X, va fi lansat un nou software de management al imaginii, precum și un nou bliț și sisteme de comandă wireless.

 

Software-ul „Olympus Workspace” pentru gestionarea imaginilor

Acest software de gestionare a imaginii oferă funcții de vizualizare autentică și editare a imaginilor, cu diferite fluxuri de lucru pentru fotografii profesioniști. Olympus Workspace poate fi descărcat gratuit pentru utilizatorii care dețin o cameră Olympus

 

Bliţ electronic FL-700WR

FL-700WR este un bliţ electronic de înaltă performanță compatibil cu fotografierea wireless prin unde radio. În timpul fotografierii wireless, acesta poate fi utilizat ca un sistem de comandă sau ca un bliţ cu receptor încorporat. Designul compact și ușor oferă o portabilitate excelentă, cu o intensitate ridicată, la un număr director maxim 42 (ISO 100/m). Datorită construcției rezistente la praf, stropire și îngheț (-10 ° C), blițul oferă siguranță atunci când fotografiați într-o varietate de medii, inclusiv în ploaie.

Sistem de comandă wireless FC-WR și receptor wireless FR-WR

FC-WR și FR-WR pot controla prin intermediul camerei mai multe unități bliț aflate la distanță, permițând fotografierea wireless cu bliț versatilă. Ca și în cazul blițului FL-700WR, construcția rezistentă la praf, stropire și îngheț (-10° C) permite utilizarea într-o varietate de medii. Sistemul de comandă se poate conecta la trei grupuri și la un număr nelimitat de blițuri.

 

Outlook: Anunț de dezvoltare pentru noi obiective tele care permit fotografierea super-tele din mână

Pentru a îmbunătăți capabilitățile de fotografiere tele ale E-M1X, Olympus anunță astăzi dezvoltarea teleobiectivului cu super zoom M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO. De asemenea, este în curs de dezvoltare M.Zuiko Digital 2x Teleconverter MC-20. Combinarea celor două produse va face posibilă fotografierea super tele din mână la 2000mm (echivalent în format a 35mm). Cu aceste produse, Olympus va extinde în continuare gama sa de super-teleobiective, maximizând avantajele sistemului Micro Four Thirds, cu referire aici la caracteristici precum calitatea excelentă a imaginii, designul compact, ușor și portabilitatea sistemului.

 

Modelul M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO

Acesat este un super teleobiectiv cu zoom din seria M.Zuiko PRO proiectat pentru performanțe optică excelente într-o formă compactă și ușoară, rezistentă la praf, stropire și îngheț (-10° C). Acesta va dispune de un teleconvertor încorporat de 1.25x, care poate fi extins instantaneu la o distanță focală maximă de 1000mm5 (echivalent în format 35mm). De asemenea, prin încorporarea unui sistem de stabilizare a imaginii IS, obiectivul va suporta sincronizarea cu sistemul de stabilizare pe 5 axe IS atunci când operează împreună cu stabilizarea imaginii din corpului camerei. Teleconverterul încorporat este foarte util, acest super teleobiectiv cu zoom fiind optim de utilizat pentru fotografia wildlife și sportivă. Produsul este programat să fie disponibil la vânzare în 2020.

 

M.Zuiko Digital 2x Teleconverter MC-20

Este un teleconvertor care dublează lungimea focală a obiectivului principal și dispune de o performanță excelentă de portabilitate, precum și de rezistanţă la praf, stropire și îngheț (-10° C). Acesta poate fi atașat la M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO, în prezent în curs de dezvoltare, precum și la obiectivele PRO M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO și la M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2 .8. Acest produs nu doar extinde capabilitatea telefoto, dar, de asemenea, dublează factorul de mărire al obiectivului principal pentru telefotografierea macro. Acest produs este programat să intre în vânzare în vara anului 2019.

 

Specificațiile produsului pot fi modificate fără notificare. Verificați site-ul Olympus la www.olympus.ro pentru cele mai recente specificații.

1Aproximativ. 7,5 EV trepte de compensare a expunerii în combinație cu M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4.0 IS PRO la o distanță focală de 100mm (echivalentul în format 35mm: 200mm) și declanșare la jumătate de cursă cu stabilizarea imaginii: Off. Conform standardelor CIPA, atunci când este corectată pe 2 axe (Yaw și Pitch). Precum la data de 24 ianuarie 2019

2Rezistenţa la praf, stropire și îngheț (-10°C) conform cu condițiile de testare Olympus. Conform cu IPX1, în baza publicației standard IEC 60529.

3Preţ recomandat de retail

4Obiectiv folosit: M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 IS PRO

5Când utilizați teleconverterul încorporat. Diafragma cea mai mare este F5.6.

6Șase luni în plus față de garanția legală din țara de cumpărare.

OM-D E-M1X CARACTERISTICI PRINCIPALE:

>  Dezvoltat pentru a produce rezultate profesionale cu maximă fiabilitate și operabilitate

>  Design intuitiv cu grip vertical integrat pentru ergonomie superioară, atât în modul portret cât și în modul peisaj

>  Cea mai bună protecție din lume împotriva prafului, stropirii și înghețului

>  Cel mai performant sistem de stabilizare a imaginii din lume, cu compensarea a până la 7,5 EV trepte de expunere1

>  Sistemul AF reproiectat cu diferite setări și moduri țintă AF și cu sistem AF cu urmărirea inteligentă a subiectului

>  Senzor MOS Live 20.4 MP cu filtru cu unde supersonice îmbunătățit, pentru reducerea prafului

>  Două procesoare de imagine de mare viteză TruePicVIII, care permit o reacție ultra-rapidă și noi caracteristici inovatoare

>  Dimensiuni: W 144,4mm x H 146,8mm x D 75,4mm

>  Greutate: aprox. 849g (doar body), 997g (cu 2 acumulatori și carduri SD)

>  Disponibil începând cu sfârşitul lunii februarie 2019 la un RRP de 13 999 lei (doar body)

>  Mod Pro Capture pentru fotografia de acțiune cu suport pentru preluarea de cadre în format RAW, fără blackout.

>  Funcționalitate fotografiere High Res 50MP din mână

>  Funcția Filtru Live ND pentru a obține efecte similare declanșării cu timpi lungi fără a folosi filtru extern

>  Capabilități video „OM-D Movie”:

4K și C4K,

OM-Log400,

Diferite niveluri ale IS,

Fotografiere de mare viteză cu 120cps în format FullHD

>  Senzori de camp integrați pentru a adăuga metadate detaliate la imagini și clipurile video

>  Capabilități de fotografiere cu efect anti-pâlpâire

>  Două sloturi pentru carduri SD UHS-II pentru reacție de mare viteză

>  Doi acumulatori într-un sistem inovator de tip cartuș și capabilități de încărcare prin interfața USB

Reclame

Un gând despre &8222;Aparate foto la început de 2019: Olympus și Panasonic&8221;

  1. Impresionant,noul Olympus.O uzină de tehnologie,dedicată fotografiei.De acord, nu prea văd publicul țintă pentru Panasonicul full frame, în afară de norocoșii plini de bani.Iar participarea Leica pare a confirma asta…Mulțumiri pentru efortul de a semnala astfel de apariții excepționale.Olympus nu se dezminte, ca autor al unora din cele mai inovative modele de pe piață.
    P.S.Vă înțeleg exasperarea față de obiecțiile hiper-cunoscătorilor.Sunt , de fapt, amuzante.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.