M-am „retras” de ceva vreme din lumea fotografică din România. Dar pentru că sunt un admirator Olympus, mi-am rupt trei ore să văd prezentarea noului Olympus OM-D E-M1X. Pentru cei care mai cred încă în supremația tehnologiei aspra creativității individului: posed poate prea multe aparate foto Olympus, atât pe film, cât și digitale, inclusiv E-M1 Mark II și un Canon 6D. Am avut în posesie personală atât Nikon APS-C, cât și Pentax APS-C. Din punct de vedere al testării, am renunțat să mai țin socoteala aparatelor și obiectivelor, al genților și rucsacurilor, imprimantelor, lumini… O scurtă trecere în revistă a mărcilor: Canon, Elinchrom, Fancier, Fujifilm, Hoya, Kata, Kenko, Lowepro, Manfrotto, Metz, National Geographic, Nikon, Olympus, Pentax, Samyang, Sigma, Sony, Tamrac, Tamron, Think Tank, Tokina și multe altele. Am enumerat toate astea nu pentru a mă umfla în pene, ci pentru a sublinia faptul că am o oarecare experiență în ceea ce privește echipamentele foto.

Discuțiile stricte pe tema aparaturii este, trecând peste un anume prag, pur și simplu o pierdere de vreme. Ce uită majoritatea „cavalerilor” unei mărci: o fac complet gratuit, se risipește o groază de energie cu ceva care nu contează așa de mult în fotografie cum ar vrea cei din departamentul de marketing, dar care, prin abilitățile specifice, deturnează ținta de la scopul fotografiei în sine. Iar majoritatea… se complac. Părerea mea este că majoritatea celor care se pun gratuit în slujba unei mărci compensează prin asta altceva. NU vorbesc aici de cei care reprezintă oficial o marcă sau o alta. Aceștia o fac pe bani sau pe accesul la echipamente și este normal să laude marfa, doar pentru asta sunt plătiți!

O să disec acum pe subiect.

 1. Mă așteptam sincer la o filmare mai bună. Și când spun filmare, mă refer la tot ceea ce înseamnă asta.
 2. De ce nu avem Pentax în România? Pfff… Nu știu de unde își ia prezentatorul, povestitorul informațiile… să spui în fond că utilizatorul își cumpără sculele acolo unde acestea sunt mai ieftine… Pe bune? De ce Olympus, că tot se vorbește de el în această lansare, este prezent așa cum este printre utilizatori? Dacă aș fi să vorbesc deschis, ar ieși mulți „șifonați” din această „poveste”. Comerțul foto nu este unul simplu. Nu este treaba mea, ca și cumpărător, să suport „industria” autohtonă când vine vorba de produse fabricate în afara țării. Exemplu: am vrut să îmi cumpăr un anumit obiectiv, că așa vreau eu să îmi cheltui banii mei. La onor F64 nu se există în ștoc la vremea aia. Cum sunt unul din cei care își cumpără sculele din țară, în 98% din situații (cel puțin așa era o foarte mare perioadă de timp), am zis să mă interesez. Știți ce răspuns scurt am primit? Că dacă nu este pe site la F64 cu dată de disponibilitate, nu se mai fabrică, deci nu se mai există. Buuun. Mă dau pe amazon, așa, într-o doară. Și ce văd: obiectivul era prezent bine mersi și nu oferit de un retailer, nuuu, ci direct de Panasonic. Un fel de a spune, mai mult ca sigur. Dar, este și la un preț mai bun. Voi ce credeți, l-am cumpărat sau nu? Dar povestea nu se termină aici. La puțin timp după zicerea expertului (nu spun cine, nu are sens și nici nu contează, singurul lucru care contează este că vine de la F64), obiectivul apare ca prin farmec pe site. Ha! Și apropo, nu este basm, este realitate.
  Încă o dată: nene, pe bune, tragi cumpărătorul de urechi că nu cumpără din România? Pe bani lui, pe munca lui, pe spinarea lui? Hai că-i tare! Nu o să avem avantajele altora? Nici o vorbuliță de adaosurile din toate părțile, de la cele impuse de stat și până la retailer (adevărat, aici s-ar putea să fie o marjă rușinos de mică, dar un bun vânzător nu câștigă din vânzarea aparatului, ci din accesorii, artă pe care, cu părere de rău, nu prea o mai văd practicându-se, deh, chinejii s-au scumpit și ei, dar asta este altă treabă)? Văleu… patrioți? Sună a partid politic.
  Eu zic ca F64 să îl opteze consultat în magazin!
 3. .. aici cred că mă simt bine în pielea mea. Dar… se schimbă macazul brusc, în cu totul altă direcție. Aici m-a pierdut…
 4. Mi-a plăcut cu a prezentat chestiunile legate de alimentare/acumulatori.
 5. Patina de bliț la plăcuță de trepied? Sau nu am văzut eu bine?
 6. Focalizarea: nu se spune nimic de setări. Au fost identice la ambele modele Olympus? Prietenii știu de ce!
 7. Diferență full frame și alți senzori mai mici: nu este vorba numai de calitatea imaginii, care în majoritatea cazurilor este pe acolo cam la fel, cică, este vorba de cu totul altceva. Nu, nu este vorba nici măcar de DOOF (hehehe), ci de imaginea per ansamblu. La aparatele full frame se folosește mai multă sticlă (ca și suprafață). Așa că obiectivul pus pe full frame are un impact mai mare asupra imaginii finale decât pus pe APS-C. Pe APS-C poate fi cât mai aproape de perfect din punct de vedere tehnic, DAR pe full frame își dezvăluie „identitatea”, unii cu lițe în loc de vene ar spune slăbiciuni, dar habar nu au despre și cu ce se mănâncă fotografia. Paranteză: omul, în goana lui după perfecțiune, trece pe lângă viață, cu ale sale imperfecțiuni. Părerea mea, asumată.
 8. Finalul demersului: printul! Felicitări, asta este! Dar din păcate sunt prea mulți care ori nu știu, ori sunt de-a dreptul ignoranți.
 9. Aparat de acțiune… vin cu Smena 8, se pune?
 10. Senzorul folosit cu cap… Și asta este bună de tot! Adică adevărat, true, cum ar spune un american… sau englezoi… sau australian. Cred…
 11. Temperatura de culoare reglabilă, tare și asta!
 12. Mărimea trusei în comparație cu a concurenței – true.
 13. .. bun sfatul cu ochiul de pește și 12-100 f/4.
 14. „Recomand să gândiți…” – nimeni nu cred că o poate spune mai bine atunci când vine vorba de a cumpăra… orice.
 15. .. De ce nu a spus Oly de Bezergheanu care filmează la umbra și temperaturi înalte… că altfel trece informația pe lângă… Care va să zică… dar nu mă pot opri, așa că nu mai continui… trebuie să îmi adun forțele, să mă opresc din râs.
 16. Mi-a plăcut mult modul în care a oferit informațiile legate de partea video.
 17. TARE de tot asta cu nu au vrut să dea… că nu au de dat. Da, de F64 este vorba și DAAAA, are perfectă dreptate. Nene, nu au, asta estem, sărăcie!
 18. Ambasador Nikon închipuit… hahahahaha, bine zis!
 19. Excelent DOFpovestea.
 20. Cărțile vă fac neproști – foarte bună și asta.
 21. Utilă informația referitoare la punctele de focalizare și punctul master (punctul cu care începe focalizarea), chiar dacă nu este perfect implementat.
 22. De când sunt cu Olympus trag numai wide open. Perfect. Și eu la fel. m4/3…
 23. Chestiunea cu soft-urile… așa și așa. Capture One este bun, nimic de zis, l-am testat și eu, aici, dar scuzaţi franceza, preţul este pe măsură. Sigur, există şi altele, pentru amatori. Profesioniştii nu se uită la bani (în teorie).
 24. .. La E-M1 Mark II, 10 secunde din mână, floare la ureche, dar tot așa, pentru unii. Nu mă mir că noul aparat poate mai mult, are și spațiu la dispoziție, hehehehe.
 25. Olympus oferă funcții nu pe care și le dorește fotograful, ci unele la care nici măcar acesta nu s-a gândit (traducere liberă după ureche).
 26. Faza cu sania trasă de câine și cârnatul în vârf de băț… cu trimitere la ahtiații de tehnologie… Una din cele mai tari chestii spuse în timpul prezentării!
 27. A dat bine de tot în cei cu acțiuni la producătorii de DSLR!
 28. Am ajuns la pozele hartistice… Și s-a vorbit de șampanie cu bere… Bei, a beut care unul așa ceva? E tare de tot! Te faci nuci verzi dintr-o halberă!
 29. Viața în sălbăticie cu super-mega-teleleuobiectiv… Ce am mai râs… Are omul dreptate, 100:1! Am râs cu poftă la urmărirea găinii himalaiaene (hehehe) cu 800-le.
 30. Felicitări la explicație cu „claritatea” aerului, ca să o zic din scurt.

Sincer, jos pălăria pentru prezentare, Mircea Bezergheanu.

Și sper să nu se supere când spun că a evoluat mult de când l-am auzit ultima dată!

Înregistrarea poate fi văzute pe canalul youtube al F64, aici.

Reclame

Un gând despre &8222;Ce mai tura vura – comentarii la prezentarea noului model de către Mircea Bezergheanu&8221;

 1. 1* Lăsînd la o parte stilul bombastic si milităresco- profesoral în care a fost făcută prezentarea, omul nu s-a coborât nici măcar o secundă asupra întrebărilor ridicate de unii privitori, in timpul așa-zisei prezentări…Avea lecția învățată de acasă, iar asta s-a văzut de la o poștă…Nu s-a spus nimic despre modul incomod și riscant de up-datare a firm-ware-ului produselor Olympus… 2* Suspectă rapiditatea cu care unii întorc spatele istoriei, indiferent dacă este vorba despre un divorț sau despre o experiență profesională…3* Smena va fi oricând luat în considerare, la orice eveniment…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.